Makale Dizini

AlaybeyMalkara ilçesinin doğusunda E-84 karayoluna 1 km. içerde, İlçe merkezine 10 km. mesafede olan 385 nüfuslu bir mahalledir.

Mahalle ovada kurulmuştur. Mahallenin yeri ova olmasına rağmen, yine de ara ara yükseltilere rastlanmaktadır. Akarsuyu yoktur.

Mahallenin adının nereden geldiği konusunda şöyle bir söylenti vardır. Emrinde alayı olan Ali Bey isminde bir subay varmış. Ali Bey'in şimdiki Alaybey mahallesinin olduğu yerde bir çiftliği bulunuyormuş. Buraya insanlar yerleşerek mahalle kurulduktan sonra adına Alaybey mahallesi denilmiştir.


Alaybey 1911 yılında Bulgaristan'dan, Şume ili'nin Yeni Mahalle mahallesinden gelerek Ali Bey'in çiftliğe yerleştikten kısa zaman sonra Bulgarlar Trakya'yı istila edince, buraları da ellerine geçirirler. Alaybey halkı bunun üzerine Çanakkale, Biga ilçesine göç eder. Mahalle düşman işgalinden kurtulduktan sonra, 9 ay Biga'da kalan halk tekrar eski yerlerine, Ali Bey'in çiftliğine dönerler.

Mahalle halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla karşılamaktadır. Ekilebilen arazilerde buğday, mısır, arpa, kabak, ayçiçeği ve çeşitli sebze, meyve yetiştirilmektedir. Mahallede son derece modern süt ve besi hayvancılığı yapılmaktadır. Günde 5 ton civarında süt üretilmektedir.


Mahalle, cumhuriyetten önce pek gelişmemiş olmasına rağmen, cumhuriyetten sonra çok gelişmiştir. Mahallede okuma yazma oranı % 95 tir. Kalan % 5 i de yaşlı kişiler oluşturmaktadır. Cumhuriyetten önce okul yoktur. Mahalle hocaları tarafından Kuran-ı Kerim öğretiliyordu. 1939 yılında mahallede bir ilkokul yapılarak eğitime başlanmıştır. O günden bugüne kadar eğitim ve öğretim sürdürülmektedir.

Alaybey Alaybey Alaybey Alaybey Alaybey Alaybey Alaybey

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.