Makale Dizini

HaliçköyMalkara ilçesinin batısında, ilçeye 10 km. uzaklıkta, 345 nüfuslu bir mahalledir. E-84 karayolu üzerinde olup Keşan-Malkara arasında kalmaktadır. Yol mahallenin ortasında geçmektedir. Arazisi oldukça engebelidir. Çevresinde yer yer ormanlar, çalılıklar bulunmaktadır. Mahallenin hudutları içinde herhangi bir akarsu geçmemektedir.

HaliçköyMahallenin tarihi hakkında herhangi bir kaynak bulunamamıştır. Mahallenin kuruluşu ve adının kaynağı ile ilgili olarak sadece mahalle halkı arasında eskiden beri söylenip gelen rivayetler vardır. Bu rivayete göre; çok eski zamanlarda şimdiki mahallenin bulunduğu yerde Haliç Ağa adında birisinin çiftliği olduğudur. Haliç Ağanın çiftliğinde 10 hane insan yaşar ve çiftliğin günlük işlerini yaparmış. Haliç Ağa ölünce ağanın çocukları çiftliği terk etmişler. Bir daha buralara dönmemişler. Nereye gittikleri konusunda kimse bir şey öğrenememiş. Çiftlikte çalışanlar toprakları kendi aralarında paylaşmışlar ve bu topraklar üzerinde bir köy kurmuşlar. Mahallenin adını da Haliç Mahalle koymuşlar. Mahalle, önce Balkan savaşında, daha sonra da Kurtuluş Savaşında olmak üzere iki kez yakılmış ve yıkılmıştır. Bu nedenle mahallede tarihi bilgi verecek eski eser hiç yoktur.

HaliçköyMahallede ilk olarak 1939 yılında 3 sınıflı, eğitmenli bir İlkokul açılmıştır. 1956 yılında 5 sınıflı ilkokul durumuna getirilmiştir. Bu okulda eğitim taşımalı sisteme geçene kadar devam etmiştir. Mahalledeki öğrenciler halen, taşımalı sistem ile Kadıköy İlköğretim Okulunda eğitimlerine devam etmektedirler. 1984 yılında Halk Eğitiminin açmış olduğu okuma yazma kurşundan 13 kişi mezun olmuştur. Şu an mahallede okuma yazma oranı % 100 olup, bilmeyen yoktur.

Mahalle halkı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Üretilen tarım ürünleri genelde; buğday, arpa, mısır ve ayçiçeğidir. Bunların yanında soğan, kavun, karpuz, kabak gibi tarım ürünleri de yetiştirilmektedir. Mahallede süt ve besi hayvancılığı en iyi şekilde yapılmaktadır. Günde 2 ton süt üreten bu mahallede koyun keçi gibi küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Ahalinin bir kısmı besi hayvancılığı da yaparak önemli gelir elde etmektedir. Çok az sayıda da olsa, mahallede geçimini işçilik ve serbest meslek dalında çalışarak sağlayanlar da vardır.

Haliçköy Haliçköy Haliçköy
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.