Makale Dizini

BayramtepeMalkara ilçesinin kuzeybatısındaki en uç mahallesi olup, İlçe merkezine 29 km. uzaklıkta, 229 kişilik nüfusa sahiptir. Mahalle, çevresine göre yüksek bir tepenin doğuya bakan yamacında kurulmuştur.

Mahalle arazisinin kuzey batısı ile güney batısında ufak tepecikler göze çarpmaktadır. Güney doğusundan kuzeye doğru akan derenin kenarındaki arazi düz ova görünümündedir. Bu dere, mahallenin tek akarsuyu olup, Davuteli mahallesi ile Bayramtepe mahallesi arasında sınır teşkil eden küçük bir dere ile bu dereyi besleyen daha küçük dereciklerden meydana gelir. Kış mevsiminde yağışlar nedeni ile suyu 5 metreye kadar genişlerken, yazın kuruyarak genişliği 1 metreye kadar iner. Sonbahar aylarında ise bu derenin suyu tamamen kurumaktadır. Cumhuriyetten önce köyde Rumlar yaşamışlar ve o zaman mahallenin adı Teberrük'müş. Teberrük isminin nereden geldiği bilinmemektedir. Bu isim 1960 yılında, mahallenin kurulduğu yerin coğrafi konumuna bakılarak Bayramtepe olarak değiştirilmiştir. 1925 yılına kadar köy tamamen Rum mahallesi olarak kalmıştır. 1923 - 1924 yıllarında mahalleyeTürk aileleri getirilip, yerleştirilmiştir.

BayramtepeMahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Mahallede üretilen ürünlerin başında tahıl ve endüstri bitkileri gelmektedir. Tarımda en büyük payı buğday, arpa ve yulaf tutmaktadır. Az miktarda meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Büyükbaş hayvancılık olarak süt ve et sığırcılığı gelişmiştir. Günlük süt üretimi 2 ton civarındadır. Eğitime 1938 yılında, eğitmenli 3 sınıflı ilkokulda başlanmıştır. 1965 yılında yapılan ilkokul ile eğitime öğretmenli olarak yakın zamana kadar devam edilmiştir. Şimdi taşımalı eğitime geçilmiştir. Okuma yazma oranı %95'tir.

Bayramtepe Bayramtepe Bayramtepe
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.