Makale Dizini

SağlamtaşSağlamtaş Malkara ilçesine 33 km uzaklıkta, 2.136 nüfuslu bir yerleşim yeridir. 1959 yılında Bukrova isminin değişmesi ile Sağlamtaş adını almıştır.

Şimdiki yerine Bulgaristan'ın Tırnova şehrinin Selvi Kasabasının Bukrova Köyünden hicri 1299- Miladi 1883 yılında gelmiş, Kalaycı çiftliğini Enver Bey ismindeki bir beyden satın alarak bir yıl sonra, Hicri 1300, Miladi 1884 yılında şimdiki yerine Bukrova ismi ile kurulmuş ve hükümete kaydolmuştur. Köy kurulduktan kısa bir süre sonra Orta Caminin kuzey doğusunda bir medrese yapılmış ve Arapça yazı ile köy imamları çocukları okutmaya başlamışlardır.

Sağlamtaş1919-1922 tarihleri arasında kurtuluş mücadelesine katılan köy halkı geri döndüğü zaman, düşmanlar köyü terk ederek kaçmışlardır. Kurtuluş Savaşı başarı ile sonuçlanıp bağımsızlığa kavuştuğumuzda, 16 Kasım 1922 yılında Bukrova Köyü de düşmandan temizlenmiştir. Bu nedenle 1973 tarihinden itibaren her 16 Kasımda Sağlamtaş Kurtuluş Bayramı törenleri düzenlenmektedir.

Sağlamtaş, 1971 yılına kadar köy statüsünde olup, muhtarlık teşkilatı ile idare edilmiştir. Belediye teşkilatı 4 Haziran 1972 tarihinde kurulmuştur. Yeni Büyükşehir kanununa göre belediye teşkilatı kaldırılmış olup Malkara'nın bir mahallesi haline getirilmiştir.

SağlamtaşSağlamtaş'ın ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Gelişmiş modern alet ve araçlarla tarım yapılmaktadır. Önceleri sadece mısır üretimi yapılırken, bugün gelişen imkanlarla buğday, ayçiçeği, soğan, kabak, pancar ve bağcılık üretimi yapılmaktadır. Eskiden yerli cinslerle yapılan hayvancılık faaliyetleri boyut değiştirerek, bugün tamamen kültür ırkına dönük hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Malkar Köylere Hizmet Götürme Birliği kurulup hizmet vermeye başladıktan sonra hayvanların hem sayısı hem de kalitesi artarak, bugün günde on ton süt üreten bir yer durumuna gelmiştir.

SağlamtaşSağlamtaş halkı sosyal açıdan sade bir yaşantıya sahip olup, gelenek, görenek, örf ve adetlerine bağlıdır. Sağlamtaş'ın güvenliği devlet tarafından sağlanmaktadır.

Sağlamtaş'ta Tarım Kredi ve Kalkınma Kooperatifi olmak üzere 2 adet kooperatif bulunmaktadır. Haftada bir, Cumartesi günleri pazar kurulmaktadır. Tarımsal araçların yapımı ve ıslahına yönelik faaliyetleri sürdüren küçük el sanatkarları bulunmaktadır.

Kamuya ait 2 kuruluş mevcuttur. Bunlar T.E.K. İşletmesi ve Sağlık Ocağıdır. Ayrıca Gazi İlköğretim Okulu ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu olmak üzere 2 ilköğretim okulu vardır. 1 futbol, 2 voleybol ve basketbol olmak üzere sportif sahaları bulunmaktadır.

SağlamtaşSağlamtaş'ın güneye bakan kısmında çam ormanlığı, doğu ve kuzey bölgelerinde ise tarım arazileri bulunmaktadır. Batı tarafında ise komşu mahalle Çınarlıdere bulunmaktadır. Çınarlıdere, Kalaycı, Esendik ve Bulgur Sağlamtaş'a komşu olan mahallelerdir.

Işıklar Dağlarının derinliklerinden gelen suların toplanarak oluşturduğu bir akarsuyun kenarına kurulu olan Sağlamtaş'ta halkın geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılıktır. Sağlamtaş'ın 15 Bin dekar ekilir arazisi, 3500 Adet büyükbaş hayvan, 1200 adet küçükbaş hayvan mevcuttur.

SağlamtaşAyrıca Sağlamtaş'tan Malkara'ya hafta içi her gün 1 saat arayla servis mevcuttur. Sağlamtaş'tan Tekirdağ'a sabah ve öğle saatlerinde iki servis kalkmaktadır.

Cumartesi günü merkezde halk pazarı kurulmakta ve çevre mahallelerden birçok insan alışveriş yapmak için Sağlamtaş'a akın etmektedir. Halk pazarında gıdadan giyime, temizlik ürünlerinden küçük ev eşyalarına her türlü ürün bulunmaktadır.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.