Makale Dizini

Pınarbaşı Pınarbaşı Mahallesini Kırcaali ve Harmanlı yöresinden göç eden aileler kurmuştur. Burası daha önce çiftlik arazisiymiş. Bu çiftlik arazisini kendileri satın alarak bu mahalleyi kurmuşlardır. Mahallenin arazisinin çok sulak olması nedeniyle mahalleye ilk gelen aileler pınarın başı anlamında Pınarbaşı ismini koymuştur. Ancak mahalle bu pınarın başına kurulmamıştır. Pınarın mahalleye uzaklığı 1.5 km'dir. Yerleşim olarak sokak ve caddeler çok planlıdır. Tarım arazileri 1992 yılında yapılan arazi toplulaştırmasında tarım yapmaya daha elverişli hale getirilmiştir. Yine bu arazilerde derin sondaj kuyuları açılarak yeraltından çıkan su sulama kanalları yapılarak sulu tarıma geçilmiştir. Ancak son yıllarda yeraltı sularının fabrikalar tarafından hiç tükenmeyecek gibi tüketilmesi yeraltı sularının azalmasına neden olmuştur.

Pınarbaşı Mahallede dini bayramlarda bayram namazı kılınınca halk toplu olarak birbiriyle bayramlaştıktan sonra mezarlığa ziyaret yapıp burada dualar okunmaktadır. 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan Hıdırellez gecesinde mahalle halkı büyük ateşler yakarak ve çeşitli eğlenceler düzenleyerek baharın gelişini kutlar. Mahallelinin eğitim seviyesi Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Bölgedeki siyasi ve yerel yönetimde etkin rol almaktadır. Gelen misafirlerin ağırlanabileceği güzel restoranlar, kahvehaneler ve internet kafeler mevcuttur.

Tekirdağ iline 58 km uzaklıktadır.

Pınarbaşı Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arazi varlığı bakımından mahallenin çok fazla arazisi yoktur. Ancak çok çalışkan olan halkı çalışarak çevre mahallelerden çok arazi satın almıştır. Arazilerde başlıca buğday, arpa, ayçiçeği ve az da olsa şeker pancarı ekilmektedir. Son yıllarda da meyve bahçeciliği başlamıştır. 1970 yıllarda mahalleden yurtdışına birçok kişi çalışmaya gitmiştir. Bunların bir kısmı geri dönmüş, dönmeyenler de yanlarına ailelerini de alarak Almanya'ya yerleşmişlerdir. Emekli olanların bir kısmı yurda geri dönmüş ise de ikinci kuşak orada kalmıştır. Sadece yurtdışına işçi gitmemiştir. Çevre illere de çalışmak için gidenler olmuş, bunların içinden müteşebbisler çıkmış olup özellikle Çorlu ve İstanbul da işçi iken işveren olanlar vardır. Bunun yanı sıra gelişen sanayi ile birlikte halk fabrikalara çalışmaya gitmektedir.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

2017 yılı nüfusu 782 kişidir.

Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı
Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı
Pınarbaşı Pınarbaşı Pınarbaşı