Büyükelçi Rahmi Apak

Rahmi Apak(1887-1963)

Babaeski doğumlu Türk siyaset ve devlet adamıdır. Rahmi Apak 1906 da Harb Okulunu bitirdi. Balkan Savaşına Vardar Ordusu ile katıldı. 1914 yılında Kurmay oldu. 1917 yılında İngilizlere esir düştü ve Malta adasına sürüldü. 1920 yılın ocak ayında Malta Adasından esaretten dönen Rahmi Apak bir müddet Babaeski'de dinlenmeyi düşünmüş ancak vapurla İstanbul'a dönüşlerinde rıhtıma yanaşan vapurdan inmek için acele edenlere bir İngiliz subayı ile birlikte İngiliz elbisesi giyen genç bir Ermeni esir arkadaşlarından birine şamar atması, Babaeski'de bir süre dinlenmesi fikrinin sakat olduğunu anlamış ve derhal Anadolu'ya geçip silaha sarılma kararını vermiştir.

(Hasan Pulur: 14 şubat 1993 tarihli makalesi)
Kurtuluş savaşında albay ve tugay komutanlığı yaptı.
Yorgun Savaşçı-Yüzbaşı Selahattin' in komutanıydı.
Moskova'da Ateşi miniter oldu.
1939 da askerlikten ayrıldı.
1935-1946 yılları arasında Tekirdağ milletvekilliği yaptı.
1949 yılında Bağdat Büyükelçisi oldu.
1952' de emekli oldu.
1963 yılında Ankara'da öldü.
Babaeski'de gömüldü.
3 oğlu 1 kızı vardır.
Birçok kitabı vardır.
Bunlardan "Garb Cephesi Nasıl Kuruldu" ile "Portekiz ve Salazar" adlı kitapları oğlu Doç Dr. Dumrul Apak. tarafından Babaeski belediyesi kütüphanesine hediye edilerek Babaeskililerin hizmetine sunulmuştur. 1988 yılında belediye meclisi İstasyon Caddesinin Fatih Caddesinin devamı, Fatih Caddesi ile Hürriyet Caddesi arasında kalan Çakmak Sokağa, Fatih Caddesi köşesindeki evinden olayı eski 'Büyükelçi Rahmi Apak' adını verdi.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.