İlçede evlilikler; eskiden olduğu gibi günümüzde de birbirlerini beğenen ve ailesi tarafından uygun görülen çiftler arasında resmi nikahla yapılmaktadır. Akraba evliliği ve başlık parası yoktur. Birden fazla kadınla evlenme olmaz. Evlilikler genelde erkek askere gitmeden yapılır.

Nişan ve Kına Geceleri kız evinde yapılır. Düğünler bir gece olup, yemekli ve içkilidir. Düğün gecesi öncesi erkek evi alayla kız evinden gidip gelini alır, düğün yerine dönerler.

Köylerde Düğün

Söz

DüğünlerÖnce kız ile erkek tanışarak anlaşırlar. Ya da oğlan annesi birkaç komşu ile birlikte kız evine gider niyetini açıklar bir iki defa gidildikten sonra kız tarafı kızı vereceğini bildirir. Kız tarafından erkek tarafına küçük bir bohça verilir.

Sözlenecek kızı oğlan tarafından oğlanın baba ve yakınları kızın evine giderler. Kız tarafında kendi yakınlarıyla onları karşılarlar. Kız tarafı kendi isteklerini (altın, ev eşyası giyim eşyası vb.) şartlarını oğlan bildirir. Anlaşma sağlandıktan sonra söz bohçası kız tarafından oğlanın babasına verilir. Bu bohça damat adayına getirilir. Getiren kişiye belli bir hediye verilir. Bohça açıldığında damat evinde şenlik yapılır.

Nişan

DüğünlerKız ve erkek bir süre sözlü durduktan sonra istenilirse nişan yapılır. Nişan öncesi kız erkeklerin nikah töreni yapılır. Nikahtan sonra kıza nişanlık almaya gidilir. Daha önce sözde tespit edilen takılar yapılır. Oğlan evi kıza kız evi de oğlana birer bohça hazırlarlar. Nişan günü belirlendikten sonra gerekli hazırlık yapılarak çalgı tutulur eş dost ve komşular nişan törenine davet edilir. Gece oğlan tarafı çalgılarla kız evine gider. Kız tarafını ve gelin adayını alıp, oğlan evine gelirler. Burada çalgılar eşliğinde oyunlar oynanır. Burada misafirlere nişan şekeri dağıtılır. Herkesin görebilmesi için gelin ile damat adayı yüksek bir yere çıkar. Yakınlardan birisi yüzükleri takar. Takılar takıldıktan sonra nişan sona erer.

Düğün

DüğünlerDüğün öncesi erkek tarafı kızın isteklerini tamamlar. Düğün için gerekli olan eşyalar alınırken kız ve oğlan tarafından meydana gelen bir grup tarafından alınır. Bu gurupta bulunanlara oğlan tarafından birer ufak hediye alınır. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra düğün kararlaştırılan günde düğün kurulur. Düğünlerde genellikle iki takım ince çalgı tutulmaktadır. Çalgıların birisi erkeklere, birisi kadınlara çalar. Düğünlerde yemekler oğlan evi tarafından hazırlanmaktadır. Genellikle şu yemekler yapılır. Çorba, kuru fasulye, patates yemeği, pilav, börek, yoğurt ve tatlıdan oluşmaktadır.

Düğünler cumartesi günü öğleyin başlar ve pazar günü akşamı sona erer. Cumartesi günü alayla birlikte gelini almaya gidilir. Gelin evinde oğlan evi ve gelin tarafının yakınları beraberce oyun oynarlar. Belli bir süre sonra geline eş ve dost ve akrabaları tarafından askı asılır (para). Gelin babası tarafından çocuğun babasına teslim edilir. Gelin arabasına bindirilir. Alay aynı yoldan gelmemek şartıyla oğlan evine gelir. Gelin oğlan evine inerken silahlar atılır. Gelin arabadan inmesi için damat tarafından ödüllendirilir.

Gelin babası evinden arabaya bindiğinde gençler tarafından ayakkabının teki alınarak damada götürülür. Damatta ayakkabıyı getireni ödüllendirir.

Bundan sonra düğün bitene kadar oğlan evinde devam eder. Düğün sırasında dışardan gelen davetlilere kadın ve erkek ayrı olmak üzere sofralar kurulur. Daha önceden hazırlanan yemekler verilir. Erkeklerin sofralarına isteğine bağlı olarak içki verilir. Düğüne davetli olanlar düğüne gelirken hediye olarak zarf (para) getirirler. Düğünlerde kadın erkek birlikte olurlar. Akşam düğün geç saatlere kadar devam eder en sonunda geline kına yakılır. Kına bittiğinde gelin üç defa kızlar tarafından havaya kaldırılır. Gelin damat tarafından kucağına alınarak eve götürülür. Pazar günü düğün devam eder en sonunda damat tıraş olur ve askı asılır. Daha sonra gelin damat koltuk yapılır ve düğün sona erer.

Gelenekler

Bocuk Gecesi

Hicri takviminin 62. gününün gecesidir. (Eski Kasım 60) Bu gecede; Hıristiyanlar domuz kesip pişirdiği için domuz kokusunu bastırsın, kokusu duyulmasını diye kabak pişirilir. Bazı köylerde kabakla birlikte mısır kaynatılır - patlatılır, çekirdek kavrulur ve komşular toplanıp evlerde eğlenirler.

Kurt Günleri

Hicri takviminin 98.nci günüdür. Bu günde sürü sahibi olanlar elişi yapmazlar, koyun kırkma makasları kırmızı iplikle bağlanır, kurdun ağzı bağlanıp koyunları yemesin diye.

Kırklar Günü

Hicri takviminin 140. ncı günüdür bu günde ateş yakılıp, üzerinden üç defa atlanır. Tarlada çalışanları kırkayaklar ve yılanlar sokmasın diye.

Hıdrellez (6 Mayıs)

Hıdrellezden bir gün önce kırlardan hıdrellez çiçeği denilen sarı çiçekler, yoksa diğer çiçekler toplanır. Toplanan bu çiçekler akşamdan su dolu bir kovanın içine konulup, gül ağacı dibine sabaha kadar bırakılır. Hıdrellez sabahı çocuklar bu su ile yıkanır, büyüklerde elini yüzünü yıkarlar. Bu su ile yıkanan insanların daha sağlıklı olacağına inanılır. Hıdrellez günü gecesi ise genç kızlar bir araya toplanır, su dolu bir kovanın içersine çiçek koyarlar, kovanın üzerini örtüyle örterler. Kızlar bu çiçekleri örtünün altından bakmadan mani söyleyerek çekerler. Çekilen çiçekler tekrar kovaya doldurulup Hıdrellez sabahı erkenden dört yola atılır. Oradan geçen delikanlı hangi kızın çiçeğini aldıysa onunla evleneceğine inanılır. Hıdrellez günü piknik yapılır, çeşitli eğlenceler düzenlenir.

Mahalli Yemekler

Yemekler

Gözlü Akıtma (Krep)

Sulu hamur mayalanır. Kepçeyle kızgın saçın (Günümüzde teflon tavalar kullanılmaktadır) üzerine dökülüp pişirilir. Tereyağı, bal veya şeker sürülerek rulo haline getirilip yenilir.

İnce Akıtma

Hazırlanan mayalı hamur kepçe ile kızgın saçın üzerine çok ince olarak yayılıp pişirilir, alt üst edilerek indirilir. Yeterince pişirilen bu akıtmaların arasına daha önceden haşlanan av ördeği veya kaz etleri lime lime edilerek serpiştirilir, en son akıtmaların üzerine etlerin haşlandığı su sıcak olarak dökülür, havuç dilimi şeklinde kesilerek sıcak servis yapılır.

Gözleme

Yufka açılır, Önceden hazırlanan maydanoz ve dereotu ile karıştırılmış peynir, kesik veya lor yufkanın üzerine döşenir. Yufka bohça biçiminde kenarlarından katlanır. Tavada az yağ içinde alt üst edilerek iki tarafı da kızartılır. Sıcak sıcak servis yapılarak ayranla ikram edilir.

Mahalli Oyunlar

Halk Oyunlarıİlçede oynan mahalli oyunlar genellikle bitişik ya da ayrık düzende oynanır. Ayrık düzende oynananlar; Karşılama ve çiftetelli. Bitişik oynananlar ise Hora (halay çekme veya kasap) diye adlandırılır.

Oyun havalarında genellikle tek davul, çifte zurna yerini klarnet takımına bırakmaktadır.

Geleneksel halk oyunları; Edirne'nin Ardı da Bağlar, Kasap, Zigoş, Kazibe, Balkan Gaydası, Mendil, Üç Ayak, Kabadayı ve Ovaya Gel Ovaya

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.