BüyükmandıraBüyükmandıra kasabası Ergene nehrinin 1 km kadar güneyinde olup düzlük bir alanda kurulmuştur. Ayrıca kasabanın batısında Çamaşır gölü adı verilen dere bulunmaktadır. Kasabanın doğusunda köprü bulunan kuru bir dere yer alır. Geniş ovalara sahip iyi otlaklarla çevrelenmiştir. Doğusunda Sinanlı köyü, kuzeyinde Katranca köyü ve güneyinde Lahana köyü bulunmaktadır. Kış ayları çok soğuk kuru ve genelde karlı, yazları ise çok sıcak geçer.

Beldede 1955 yılında belediye kurulmuştur. 2013 nüfus sayımındaki nüfusu 3.547'dir.

BüyükmandıraBir İlköğretim Okulu, bir Ortaokul ve Çok Programlı Lise, Sağlık Ocağı, iki serbest eczane, iki cami bulunun belde Hürriyet Mahallesi, Hatip Mahallesi, Şamdani Mahallesi ve Paşa Mahallesi olmak üzere dört mahalleye ayrılmıştır.

Mahallelerinin nüfusları ise;
Hatip: 1.043
Hürriyet: 1.138
Paşa: 683
Şamdani: 683 kişidir.

BüyükmandıraYaz aylarında beldede bulunan Döner Piliç Restoranları ve Diskobar nedeniyle iç turizm açısından hareketli geçmektedir. Yurtdışındaki vatandaşların tatilleri, yöresel düğünlerin genellikle yaz aylarında yapılması Belde nüfusunu ikiye katlamakta ve aylarında ayrı bir hareketlilik getirmektedir.


BelediyeHer yıl Mayıs ayının son haftasında 1925 yılından beridir Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmaktadır. Tarih Kırkpınar'dan sonra en çok pehlivanın güreş tuttuğu Er Meydanı Büyükmandıra'dır. Sultan Abdülaziz'in en çok sevdiği pehlivanlardan 1833 yılında Loveç'te doğup, 1864 yılında İstanbul'a gelen Kavasoğlu İbrahim hayatının son günlerini Büyükmandıra'da geçirmiş ve kabri Büyükmandıra'dadır. 140 kiloluk dev cüssesine rağmen çok nazik olması ve protokolü çok iyi bilmesi babasının Bulgaristan'da bir şehrin valisinin kavası olduğundan ileri gelmektedir. Kasabada her yıl geleneksel olarak her iki pehlivan adına düzenlenen güreşler büyük bir katılım ve coşku ile yapılmaktadır.

Atatürk İÖOBelde halkı Pomak kültürünün özeliklerini halen taşımaktadır. Beldede Pomakça halen bilinmekte ve konuşulmaktadır.

İki ilköğretim okuluna sahip beldede ayrıca çok programlı lise de mevcuttur.

Belediye MeydanıBüyükmandıra beldesinde geçim tarım, hayvancılık ve tekstil işinde çalışanlarla sağlanmaktadır. Belde nüfusu iş imkanları yüzünden gittikçe azalmakta ve göç genelde Lüleburgaz ve Babaeski'yedir.

Beldede 2 futbol takımı bulunmaktadır. Bunlar Adaspor ve Hürriyetspor'dur.


Büyükmandıra Büyükmandıra İstasyon İstasyon
Sağlık Ocağı Çeltik Ergene  
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.