İlçe sınırları içerisinde çok sayıda tümülüs ve tarihi yerleşim alanı bulunmaktadır.

Cedid Ali Paşa Camii:

Cedid ali Paşa CamiiBabaeski halkı arasında "Büyük Cami" adı da verilen bu cami,1560 yılında Veziri Azam Semiz "Cedid" Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı, Mimar Sinan'dır.



Cedid ali Paşa CamiiCamii, tek kubbeli, çift Revaklı, dış duvarları düzgün kesme taş, üstü kurşun kaplı, tek minarelidir. Çift revaklı son cemaat yeri, altı sütuna oturur. Beş yönlü olup, kapı girişinin üzeri çapraz tonozlu, yanları kubbelidir. İkinci son cemaat yerinin üzeri ahşap kaplamalıdır. 16 sütunlu avluya açılır. Önünde duvarları revaksız bir şadırvan avlusu ve ortada on iki köşeli bir şadırvanı vardır. Avlunun mihrap ekseninde ana giriş kapısı, sağdaki yan kapı üzerinde tamir kitabesi vardır. Cami, 1832 yılında Sultan II. Mahmut'un emri ile onarılmıştır. İç süslemelerde bu onarımda yapılmış olmalıdır.

Cedid ali Paşa CamiiAltıgen tabanlı kubbesi yanlarda ikişer, mihrap çıkıntısı üstünde bir olmak üzere beş yarım kubbe ile desteklenir. Mihrap çıkıntısını örten yarım kubbe, diğer dört kubbe ile ayni ölçüdedir. Camiin altıgen tabanı köşelerde dışarıya taşırılarak bunların üstüne orta kubbe kasnağını destekleyen payanda kemerleri konulmuştur. Payanda kemerler doğuda ve batıda çift, öbür dört köşede tek olmak üzere sekiz adettir. Bunlar kubbenin yuvarlak kasnağını vurgular. Beş yarım kubbede yine yüksek ve yuvarlak kasnaklıdır. Ana kubbenin dört köşesinde silindir gövdeli, tepeleri dilimli kubbecikli ağır kulecikler vardır. Sağ da tek minare, altı şerefeli ve şerefe altı istalaktitlidir.

Cedid ali Paşa CamiiBu cami, Mimar Sinan'ın Selimiye Camii'ni inşa etmeden önce uyguladığı maket camilerden biridir. İstanbul, Fındıklı'daki Molla Çelebi Camii'nin benzer planındadır.



Cedid ali Paşa CamiiSemiz Ali Paşa: Kanuni Sultan Süleyman dönemi sadrazamlarındandır. Uzun boylu, gayet iri ve tombul olmasından dolayı "Semiz" diye anılmaktadır. Aslen Hersekli olup, oradan askere alınarak, İstanbul'a getirilmiş, sarayda yetiştirilerek yeniçeri ağası, Rumeli Beylerbeyi olduktan sonra, 1549 'da Vezirlikle Mısır Valiliği 'ne tayin edilmiştir. Burasını gayet iyi idare ettiğinden dolayı İstanbul'a çağrılıp 1561'de Veziriazamlığa getirilmiş, 1565'de vefat etmiştir.

Cedid ali Paşa Camii  Cedid ali Paşa Camii  Cedid ali Paşa Camii

Fatih (Eski) Camii:

Fatih (Eski) CamiiKüçük Camı", "Eski Cami" olarak da bilinen bu cami, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1467 yılında yaptırılmıştır. Edirne-İstanbul yolunun gidiş yönünde Aylı çeşmenin yanındadır. Kare planlı bir, ibadet mekanı ve bunun kuzeybatı köşesinde bir minaresi vardır. Bina dıştan 11.20x11.90 m ebadındadır. Önüne 1965 yılında bir kagir son cemaat yeri ilave edilmiştir.

Camiin duvarları kabaca yontulmuş kesme taşlarla yapılmış, çatısı ahşaptır. Camiin doğu, batı ve güney cephelerinde yuvarlak kemerli dörder pencere açıklığı vardır. Minare, kare bir taban üzerindeki kısa bir geçiş bölümünden itibaren çok yüzlü gövde başlar. Düzgün kesme köfeki taşından yapılmış olup, tek şerefeli ve sivri kurşun külahlıdır.

Beyaz badanalı duvar yüzlerindeki tek süsleme, pencere ve mihrabı kuşatan kalem işleridir. Süslemeler XVIII-XIX.yüzyıl süslemeleridir.

Camiin ince uzun bir tamir kitabesi, son tamirde sıva altından çıkartılmıştır. Siyah zemin üzerine, iki satır olarak Arapça yazılmıştır. Kitabe; camiin 20 Şevval 871/ M:25 Nisan 1467'de Fatih'in emri ile yapıldığını bildirmektedir.

Dördüzlü (Dört Yüzlü) Çeşme:

Asfalt üzerinde hamam karşısında bulunmaktadır. 17. yy. yapısıdır. Şehir suyu akıtmakta olan çeşmenin kitabesi Bulgar istilasında kazınmıştır. Kesme köfeki taştan, dört cepheli ve kubbeli bir meydan çeşmesidir. Halen tek yüzü faal olup, Edirne'nin klasik çeşmeleri tipindedir.

Belediye Çeşmesi:

Kare kaide üzerine prizma şeklinde olup, 3,5 m. yüksekliğinde, üzeri kubbe gibi köfeki taşı ile yapılmış, dört cepheli bir meydan çeşmesidir.

Hamam:

HamamBabaeski'de Fatih Camii'nin karşısında yer almaktadır. Kapı üzerindeki kitabesi, Babaeski'nin Yunan işgali sırasında, Yunanlılar tarafından silinmiş olmasından dolayı yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemektedir.

Kaynaklarda Cedit Ali Paşa Camii külliyesi içinde hamamdan da söz edilmektedir. Bazı kaynaklar hamamın yıkılmış olduğunu yazmaktadırlar. Burada Çandarlı Halil Paşa'nın da bir hamamı bulunduğunu ve yıkılmış olduğundan bahsetmektedirler. Evliya Çelebi ise, hamamı Cedit Ali Paşa'nın yaptırmış olduğunu yazmaktadır.

Günümüzde Hamam; kadın ve erkek olarak çifte hamam şeklinde yapılmış olan hamamın, kadınlar kısmı yıkılarak sadece erkekler kısmı kalmıştır. Erkekler kısmının girişi "soğukluk-soyunmalık" kısmının kubbesi çökmüş, daha sonra orta pencere üst seviyeden itibaren ahşap çatı ile kapatılmıştır. 1988'de yapılan onarımlarla eski haline getirilmiştir. Duvarları klasik tuğla ve küfteki taşından almaşık olarak yapılmıştır. Kapı da orijinal taş süslemesi vardır. Plan itibariyle klasik Osmanlı hamam planlarına benzemektedir.

Meslek Yüksekokulu:

Halkevi karşısında asfalt üzerinde bulunmakta olup, eski Atatürk İlkokulu olarak bilinmektedir. 1914 (H.1332) yılında yaptırılmış ve halen Yüksekokul olarak faaliyettedir. Tek katlı, ahşap çatılı, Türk saçaklı, dört dershaneli okullar tipindedir.

Eski Okul:

Hamidiye Mahallesi'nde , taş üzerine hakkedilmiş üç satırlık tamir kitabesi bulunan, kesme köfeki taştan bir mahalle okuludur.

Özel İdare Binası:

Asfalt üzerinde, han olarak yapılmış iki katlı bir yapıdır. Halen Özel İdare hizmet binası olarak kullanılmaktadır.

Eskici Baba Mezarı (Türbesi):

Fatih Caddesindedir.

Yeşil Baba-Osman Baba Mezarları:

Atatürk Caddesindedir.

Babaeski Köprüsü:

Babaeski KöprüsüKöprü, ilçenin hemen doğusundaki Babaeski deresi üzerindedir. H:1043/M:1633 tarihinde Sultan IV. Murat tarafından yaptırılmıştır Mimari kesin olarak bilinmemekle birlikte Mimarının Mimar Kasım Ağa olduğu zannedilmekte ise de, Mimar Kasım Ağa IV. Murat'ın ilk yıllarında bulunmuş, fakat köprünün inşa edildiği 1633 tarihinden evvel vefat etmiştir. Ancak, ölmeden önce köprü planlarını hazırlamış, bu planlara göre başka bir mimar tarafından tamamlanmış olmalıdır.

Köprünün ortasında bir tarih köşkü ve bunun karşısında bir balkonu vardır. Kitabesi beyaz mermer üzerine beş satır halinde yazılmıştır. Kitabenin sağ ve sol kenarında birer rozet ile Lale ve Zeren'lerden meydana gelen süslemeler vardır.

Altı kemer gözlü ve aralarında ikişer boşaltma gözleri bulunmaktadır. Boyu 72.00 metre genişliği 5.85 metredir.

Edirne asfalt şosesi bu köprüden geçtiğinden köprünün döşemesi sağlamlaştırılmıştır.

Bu köprünün önemli bir özelliği, Rumeli Bostancıbaşısı'nın Rumeli'den gelip İstanbul'a gidecek olan yabancıları burada kontrolden geçirmesidir.

KİTABE METNİ
Cenab-ı hazret-i Sultan Murad-i cem azamet
Ibadı üzre Hüda ide sayesin memdud
Çün itildi azmi cihad ol Şeh-i hümayün-baht
Yanınca asker-i bihad cünud-i na mahdüd
Bu cisri bir kulu yolunda itdi pay endar
Derün-i dilden idüp ol şehe nisar-i dürüd
Çün itdi hüsn kabuliyle hatırın tatyib
Anınla eyledi kasd-ı takrrüb-i ma'büd
Sıah-ı canıma hafiften irdi bu tarih
Ola bu cisri karin-i kabuş-i rabb-i vedüd
Sene 1043-M:1633"

Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü 
Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü  Babaeski Köprüsü Kitabesi 



Alpullu (Sinanlı) Köprüsü:

Alpullu (Sinanlı) KöprüsüMimar Sinan'ın eseri olup, Veziriazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Köprünün yapılış tarihi kesin olarak belli değildir. 1565 yılında yapılmış olmalıdır.

Köprü, Alpullu-Hayrabolu yolu üzerinde, 123 metre uzunluğundadır. Alpullu demiryolu istasyonu ile Şeker fabrikası karşısına rastlamaktadır. Kitabesi yoktur.

Mimari bakımdan; Lüleburgaz'daki Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü'ne çok benzemektedir. Ondan tek farkı, Ergene nehrinin batak ve kaygan olması nedeniyle orta kemer diğer kemerlerden daha büyüktür (20.05 m. Kadar açıklıkta).

Alpullu (Sinanlı) KöprüsüBeş gözlü olan köprünün kemer şekilleri sivridir. Köprünün dört ayağının her biri içinde hafifletme gözleri açılmıştır. Kemerler doğrudan doğruya temelle oluşturulmuşlardır. Köprünün kornişleri, korkuluk taşları, dış yüzleri ile birleştirilmiş, bu taşlar yer yer tek ve çift taş halinde olup, yükseklikleri 1.10 m. dir.

Bu köprünün önemi; Alpullu'yu Hayrabolu'ya bağlamak amacıyla yapılmış olması ve Tekirdağ'dan başlayan menzil yolunun Ergene Nehrini geçmesini sağlamış olmasıdır.

Köprünün mansap tarafının mimarisi değişiktir. Üst tarafında bir balkonu vardır.

Alpullu Şeker Fabrikası Kompleksi:

Alpullu Şeker Fabrikası KompleksiBabaeski Alpullu Kasabası'nda, Alpullu tren istasyonu yanında yer almaktadır. 26.11.1926 tarihinde üretime başlayan fabrika ile birlikte tüm sosyal tesisler, kentsel tarihi sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.