Ergeneİlçe Ekonomisi sanayiye ve tarıma dayalıdır. Hayvancılık eskiye nazaran önemini kaybetmiştir. Ergene ve çevresi ülkemizde sanayileşmenin en hızlı geliştiği bölgelerin başında gelmektedir.

Göç nedeniyle ilçede inşaat sektörü de canlı durumdadır. Kamu kesiminde çalışan Askeri ve Sivil personel dışında ticaretle uğraşanlar, esnaflık yapanlar, fabrikatörler gelişmiş durumdaki küçük sanayi işleriyle uğraşanlar ilçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır.

Sanayi ve Ticaret

Tekirdağ İli ve çevresi, özellikle son yıllarda büyük bir metropol haline dönüşen İstanbul İlinin baskısı altında kalmış, İstanbul'un git gide tükenen arazi olanakları ve diğer bazı nedenler sanayileşmeyi, geniş arazileri ve büyük kente olan ulaşım kolaylığı ile Ergene, Çorlu ve Çerkezköy İlçelerine itmiştir. Bunun sonucu olarak, daha çok tarımla uğraşan bu ilçeler, giderek birer "Sanayi Kenti " haline gelmiştir.

Ergene 1 Organize Sanayi Bölgesi

ErgeneBölgenin Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 04.07.2012 tarihinde T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü 'nce 283 sicil numarası ile Ergene-1 Islah Organize Sanayi Bölgesi adıyla tüzel kişiliği ilan edilmiştir. Tüzel kişiliğinin ilanının ardından süratle ıslah şartları yerine getirilmiş ve 11.10.2013 tarihinde ıslah ibaresi kaldırılarak Ergene-1 Organize Sanayi Bölgesi olarak OSB tüzel kişiliği kazanmıştır.

Lokasyon olarak D-100-02 Çorlu-Lüleburgaz Karayolu çevresinde Misinli ve Vakıflar Mah. Civarında stratejik bir konumda kurulu olan Organize Sanayi Bölgesi; Edirne Kapıkule sınır kapısına 1 saat 15 dakika, İpsala sınır kapısına da 1 saat 30 dakika olup, Avrupa ya komşu konumdadır. Bunların yanı sıra Tekirdağ merkezde kurulu Asyaport Limanı'na 30 dakika, Muratlı Demiryoluna 15 dakika mesafede bulunmaktadır. Çorlu'daki Havalimanına 25 dk mesafesi vardır.

Bölgede üretimde bulunan firmaların ağırlıklı sektörleri; İplik Örme, Gaz Beton İmalatı, Tül ve Perde İmalatı, Kumaş Boyama, Alüminyum Kompozit, Konfeksiyon, Taşımacılık, Tekstil Makine İmalatı, Elektrikli Ev Aletleri, Tekstil Boya Kimyasalları Üretimi, Duvar kağıdı İmalatı, Hazır beton İmalatı, Döşemelik Kumaş İmalatı, Cam Ürünleri imalatı, İlaç Serum İmalatı, Temizlik Bez vb. İmalatı, Muşamba imalatı olup Kumaş Boyama ağırlıklı sektördür.

Bölge Ortak Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılacak atıksular Bölgenin de ortak oluğu Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş.' nin koordinatörlüğünde sürdürülen Derin Deniz Deşarj Sistemi aracılığı ile Marmara Denizi'ne deşarj edilecektir.

Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi

ErgeneTekirdağ İli sınırları dahilinde kurulan sekiz adet Islah Organize Sanayi Bölgesinden biri olan Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi, BİLİM SANAYİ Ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 'na bağlı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü 'nün 04/05/2012 tarihli yazısı ve ekinde onayladığı kuruluş protokolü ile Tüzel kişiliğini kazanmış, 279 sicil no su ile çalışmalarına başlamış ve yürütülen Islah çalışmalarının neticelenmesi sonucu 11.10.2013 tarihinde onaylanan kuruluş protokolü ile Islahtan çıkarak OSB niteliği kazanmıştır.

Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi sınırı, toplamda 988.10 hektarlık alanı ile Tekirdağ bölgesinin en büyük OSB si olmaya aday konumdadır. Bölge içerisindeki 182 adet işletme genel olarak, tekstil, maden endüstrisi, enerji üretimi, lojistik ve depolama, akaryakıt gibi sanayi kollarında faaliyet göstermekte olup doluluk oranı yaklaşık %40 dır.

Çorlu Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi

ErgeneKara, Deniz ve Havayolları ile ulaşıma uygunluğu nedeniyle Çorlu, Türk Sanayisinin dinamik bir merkezi konumundadır. Çorlu Deri Sanayicileri ise bu merkezde 1960'lı yıllardan beri üretim faaliyetlerini sürdürmekte ve 1997 yılı Nisan ayından itibaren de Deri Organize Sanayi Bölgesi olarak ülke ekonomisine hizmet etmektedirler. Bugün 130 Hektar alana kurulmuş bulunan Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi, 118 adet Deri Fabrikası, yıllık 25.000.000 küçükbaş, 50.000 ton büyükbaş hayvan derisi işleme kapasitesiyle Türkiye´ deki deri üretiminin %37 sini gerçekleştirerek, 10.000 çalışanı ile Ülke ekonomisine istihdam yaratan, dünyanın dört bir yanına ihraç eden çok önemli bir sanayi merkezi olmuştur. Ülke ihracatına direkt ve dolaylı olarak yıllık yaklaşık 1.000.000.000.-USD katkısı vardır. Doğaya ve İnsana yatırım sloganı ile hareket eden Çorlu Deri Sanayicileri Haziran 2003 tarihinden itibaren Çevre Dostu olarak bilinen Doğalgaz kullanımına geçmiş ve olası hava kirliliği problemini engellemiştir.

Avrupa Serbest Bölgesi

ErgeneAvrupa Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş.(ASB) , Türk tekstil sektörünün zirvedeki ismi Şahinler Holding'in bir kuruluşudur. Pamuktan başlayarak, iplik, kumaş, boya, apre, baskı, konfeksiyon tasarım, toptan ve perakende olmak üzere son tüketiciye ulaşan, tekstil ve modanın bütün halkalarını içinde bulunduran Şahinler Holding, "Tam Entegre Bir Şirketler Topluluğu"dur.

Grup, Türkiye, Ürdün, Bulgaristan ve Mısır'da dış ticaret, tekstil ve konfeksiyon, Avrupa ve Amerika'da ise toptan ve perakende pazarlama şirketleri ile faaliyet göstermektedir. Toplam 12 bin personeli bulunan Grup, dolaylı olarak da 30 bin kişiyi istidam etmektedir. Bugüne kadar gösterdiği istikrarlı büyüme performansını önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefleyen grubun cirosu, 1 milyar doları aşmıştır. Grubun tekstil harici faaliyetleri arasında, gıda, enerji, turizm, inşaat ve serbest bölge işletmeciliği yer almaktadır.

Türkiye'nin en büyük özel sektör sanayi projelerinden biri olan Avrupa Serbest Bölgesi'nin temeli 8 Ağustos 1998 tarihinde atılmıştır. Resmi açılışı ise 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ASB, aradan geçen kısa zaman dilimi içinde, yapılan yatırımlar sayesinde yıllık 2 milyar dolar ticaret hacmini geçerek, Türkiye serbest bölgeleri arasında 4. Sıraya yükselmiştir. İstanbul, Avrupa ve ana ulaşım ağlarının merkezinde bulunan Ergene/Tekirdağ'da 2 milyon metrekare alan üzerine kurulan ASB'de şu anda 200 firma faaliyet göstermektedir. 3 bini aşkın insanın istihdam edildiği bölgede, dünyanın önde gelen markalarının üretimleri gerçekleşmektedir.

Projesini Amerika'nın en büyük mimari gruplarından Swanke Hayden Cornell Project'in çizdiği Avrupa Serbest Bölgesi; elektrik, su, doğal gaz, atık su, arıtma, yol, haberleşme ve benzeri bütün altyapı hizmetlerini 5 ayrı kalite belgesi güvencesi ile yatırımcılarına ulaştırmaktadır. Altyapı hizmetlerinin yanısıra inşaat-taahhüt, toplu yemek, bilişim, sigorta, bakım onarım, yükleme/boşaltma, depoculuk, danışmanlık, özel güvenlik, konferans salonu vb. hizmetler de verilmektedir.

ASB'de altyapısı hazır arsalar, genel ve müstakil depolar, ofisler ve açık stok sahaları, hazır üretim tesisleri kiralık veya tapu mülkiyeti ile yatırımcıların hizmetine sunulmaktadır.

Bunların dışında bir de Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.