Makale Dizini

Çukuryurt Mahalle 1876 Osmanlı - Rus Harbinde kurulmuştur. Bu savaşa 93 Harbi de denmektedir. Bulgaristan'ın Tırnova kasabası Kalgırova köyünden göç ederek şimdiki ilköğretim okulunun arkasındaki ayazma denilen bölgeye yerleşmiştir. Mahalleye ilk yerleşen aileler Gaziler, Karahasanlar, Çolaklar, Masullular, Bakırçalılar, Kenarcılar, Tacetler, Kostaklar, Mollalar, Paçacılar, Tubanlar, Davut Ağalar, Mahmut Ağalar, İbişler, Hamişoğulları, Küçükler, Kadılar, Marangoz Ahmetler sülaleleridir.

Saray İlçesine uzaklığı 3 Km'dir ve yolları asfalttır. İle uzaklığı 75 Km'dir. Mahalle E-5 asfaltına bağlıdır.

Çukuryurt Mahalle Ergene ovasına kurulmuştur. Yüzölçümü 11.000 m2 dir. Önemli ovası Ergene ovası buna bağlı olarak Güneykaya'dan doğan mahallenin kıyısından geçen Ergene deresi vardır. Rakım 130m.dir. Karasal iklimi görülür kışları çok sert ve kuru yazları sıcak ve kurak geçer. Yağışlar genellikle kış ve ilkbahar aylarında yağar.

Mahalleye telefon hizmeti 1989 yılında kurulmuştur. Tüm cep telefonu hatları mahallede çekmektedir ve bütün gazete ve dergiler mahalleye gelmektedir.

Çukuryurt Mahallenin başlıca gelir kaynağı tarımdır. Ekilebilir arazi yaklaşık olarak 11.000 dönümdür. Tarımda en mühim yeri teşkil eden buğday ve ayçiçeği ile mahallenin yiyecek ihtiyacını karşılayacak kadar sebze ve meyve yetiştirilmektedir.

Mahallede hayvancılık ta yapılmaktadır. Koyun, süt ineği (montofon, Hollanda yerli ırk.) beslenmektedir. Dere balıkçılığından istifade etmektedir.

Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt Çukuryurt