Makale Dizini

Çayla Mahalle 1878 Osmanlı-Rus harbi sonunda Bulgaristan'ın Servi Kazasının Kuşova Köyünden gelen göçmenler tarafından kurulmuştur. Mahalle halkı buraya geldiğinde burası bir çiftlik sahibine aitmiş. Mahalle halkı bu yeri satın almış fakat yazılı bir belge olmadığından sonradan mahkemelik olmuşlar ve mahalle halkı davayı kazanamamıştır.

Çayla Mahalle camisi 1911 yılında yapılmış fakat Balkan Harbinde halk mahalleyi terk ederek Bursa'ya gitmiş. Savaştan sonra geri döndüklerinde mahalleyi yıkılmış ve yakılmış halde bulmuşlardır. Mahalle camisinin yalnız duvarları kalmıştır. Mahalle halkı yeniden camiyi kullanılır hale getirmiştir. Bu cami 1984 yılına kadar kullanıldı. Aynı yıl yıkılarak halen kullanılan cami inşa edildi. Cami Devlet yardımı ve mahalle halkının katkısıyla yapılmıştır.

Çayla Mahallede 1927 yılında üç yıllık mahalle okulu açılmıştır. 5 yıllık eğitime 1944 yılında geçilmiştir. Şu anda okur yazar oranı %99 dur. Okul öğrencileri taşımalı sistemle ilçe merkezinde okumaktadır. Mahalle halkı Ziraat ve Sanayi dalında çalışmaktadır ve balkabağı çiftçileri buğday ile ayçiçeği ekmektedir. Hayvancılık da iyi bir durumdadır.

Çayla Mahallenin mera ve arazisi 10.000 dekardır. 7.000 dekarı işlenir haldedir. Mahallede telefon 1987 yılında gelmiştir. Su ve kanalizasyon sorunu yoktur. Ana yolları asfalttır. Ayrıca devlet tarafından yapılan His Göleti Dolu savağı vardır. Olta ile balık tutmak belli zamanlarda serbesttir.

Çayla Çayla