Makale Dizini

Bahçeköy Eski adıyla Sultanbahçe, bugünkü adıyla Bahçeköy, 1877-1878 Osmanlı — Rus savaşı (93 Harbi) sonucu Tuna Vilayeti Selvi (Bulgaristan'daki adıyla Sevlievo) Sancağına bağlı Dehnovo köyünden göçmen olarak gelenlerle kurulmuştur. Anlatılanlara göre; 30 hane kadar olan o günkü mahalle halkı, Cırada Bayraktar ve Ali Pehlivan gibi şahısların girişimiyle Vasilkos isimli bir Rum'dan halen oturulmakta olan mahalle yerleşim alanını ve bugün devlet ormanı olarak işlenen orman arazisini satın alarak buraya yerleşmiştir. Geçimini satın aldığı bu ormanı işleyerek temin eden mahalle halkı, 1. Dünya Savaşı sonrası yaşanan Yunan işgali sırasında Yunan mezalimine uğramış, dönemin acılarını derinden yaşamıştır. Yunanlılara karşı kurulan milis hareketlerine Trakya Fedaileri katılmış; Yunan işgalcilerine diğer çevre milisleriyle birlikte önemli zayiatlar verilmesine katkıda bulunmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra ismi Bahçeköy olarak değiştirilmiş, Kırklareli - Vize idari bölümlenmesinden alınarak Tekirdağ ili Saray ilçesine bağlanmıştır. 1946 yılındaki bir düzenlemeyle, tapusu mahalle halkında olan orman arazisi devletleştirilerek devlet kontrolünde işletilmeye başlanmıştır.

Bahçeköy Mahallenin %100'ü okuma yazma bilmektedir. İlk okuma salonu Mahalle Muhtarlığı binasındaki okuma odasında, 1945 - 1950 yıllan arasında Lamiha isimli eğitmen ile başlamıştır. Bugün sekiz yıllık temel eğitim taşıma sistemiyle Güngörmez İlköğretim Okulunda yapılmakta olup, orta öğrenime gönderilen öğrenci sayısı % 100' dür. Yüksek öğretim yapan gençlerin sayısı son yıllarda artmaktadır. Mahallede her evde televizyon ve telefon bulunmaktadır.

Bahçeköy Mahallenin geçim kaynağı genel olarak ormancılık olup, bunun dışında halkın bir kısmı mahallede var olan su fabrikasında, bir kısmı ise Saray ve Çerkezköy'deki fabrikalarda çalışmaktadır. Hayvancılık olarak Karasığır beslenmektedir. Bir kısım vatandaşta Holştayn inek mevcuttur. Mahallede 5 adet kahvehane mevcuttur. Ayrıca Mahalle mülki hudutları içerisinde bulunan Kasatura körfezine ve Kırklareli ili, Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesine tatil için giden yerli turistlere mahalle yoğurdu ve mahalle peyniri satan 2 adet büfe bulunmaktadır. Mahalle orman köyü olduğundan zirai alanı çok azdır. Mevcut zirai alanlarda da ekim yapılmamaktadır. Ancak, vatandaşlar kendi yiyeceklerini karşılamak amacıyla sahip olduğu evlerinin yanlarındaki boş arazilerini ekmektedirler.

Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy
Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy Bahçeköy

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.