Makale Dizini

Yuvalı Mahallenin ismi; çok eski tarihlerde, mahallenin bulunduğu alanın bataklık ve sazlık olduğu ve bu alanda yaşayan insanların barınmak için sazlardan yuvalar yaptıkları söylenmektedir. Yuvalı Mahallesi isminin buradan geldiği bilinmektedir.

Yuvalı Daha sonraki yıllarda Rum kökenli insanlar tarafından mahallenin şimdiki yerine kurulduğu bilinmekte, fakat kesin bir tarih yoktur. 1. Dünya Savaşı yıllarında çeşitli nedenlerden dolayı Rum kökenli insanlar buradan göç etmişler, yerlerine de Yunanistan'ın Selanik şehrinden ve Bulgaristan'dan Türkler gelip yerleşmiştir. 1960'lı yıllardan beri mahalleden dışarıya bir göç yaşanmaktadır. Göç edenler başta İstanbul olmak üzere değişik illerde yaşamaktadırlar.

Yuvalı Mahallede okuma yazma oranı %100 civarındadır. Eğitime 1930'lu yıllarda Rumlardan kalan Klisenin okula dönüştürülmesi ile başlanmıştır. Bu bina 1965 yılında yıkılarak yerine şu anki ilkokul binası yapılmıştır. Mahallede eğitimin başladığı bu yıllardan itibaren çok önem verilmiş, ülkemiz kamu ve özel kuruluşlarına çok sayıda yönetici, amir, memur ve öğretmen yetiştirmiştir. Mahalle evlerinde telefon, telvizyon ve bilgisayar genellikle bulunmaktadır.

Yuvalı Mahallede 1997 yılında Yuvalı Mahallesi Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği kurulmuştur. 60 Kişi üyesi bulunmaktadır. Bu dernek mahalle muhtarlığı ile beraber faydalı faaliyetlerde bulunmaktadır. Mahalle halkının bir kısmı ve gençler başta Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar olmak üzere civardaki fabrikalarda çalışmaktadırlar. Mahalle, Güneydoğu'da askerlik görevini yapan Komando Çavuş Şahin Arslan'ı 1990 yılında Şehit vermiştir. Kendisini Saygı ile anıyoruz. Mahallede Rumlardan kalma çok sayıda ev ve bir kilise mevcuttu, ancak 3 tane ev sağlam kalmış, diğerleri yıkılmak suretiyle yok olmuştur.

Mahallenin geçim kaynakları Tarım ve hayvancılıktır. Ekilebilir tarımsal arazinin %90'ı buğday ve ayçiçeği, kalan kısmı da yulaf, arpa, mısır ve pancar ekiminde kullanılır.

Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı Yuvalı