Makale Dizini

Kurtdere Kurtdere Mahallesi halkı 1877-1878 Osmanlı Rus savaşları sonucunda Bulgaristan'dan göç eden, kendilerine 93 Muhaciri de denilen ilk 50 hanenin o zamanki Sinanlı Mahallesi arazisi üzerine gelip yerleşmeleriyle kurulmuştur. Bulgaristan'dan göç eden 50 hanelik grup ilk olarak Aşağıpınar mevkiini mekan tutmuşlardır. Yaklaşık 130 yıl önce kurulan mahallenin Aşağıpınar mevkii o zaman çok sık ağaçlıklarla kaplı bir alandır. (Şu anki dönemde ağaçlar yerini otlak küçük su alanlarına bırakmıştır.) O zaman mahallede çok çakal ve kurt olduğundan dolayı mahallenin adı Kurtlu Dere adını almıştır. Zamanla söylene gelerek bugünkü Kurtdere adını alıştır. Mahallede Kore gazisi (Naim Kenar) ve Kıbrıs gazisi (Ali Aydın) isimli kişiler o dönemden bu döneme izler getiren sayılı kişilerdendir.

Kurtdere Yeni kurulan mahalle Balkan Savaşları sırasında tamamen yıkılıp yakılmış, kaçabilenler Anadolu'ya göçe mecbur kalmışlardır. Bugün mahallenin Kütahya-Merkez, Adapazarı-Hendek, İstanbul-Halkalı gibi yerleşim birimlerinde akrabaları mevcuttur. Savaş sona erdikten sonra geriye dönen ahali mahalleyi yeniden inşa etmiştir. Mahallede Sultan Abdülhamit zamanında yapılmış cami bulunmaktadır. 1893 yılına ait bu tarihi restore edilip yeniden kullanıma açılmıştır.

Kurtdere Mahallenin tamamına yakını okuma-yazma bilmektedir. İlk okuma salonu caminin ikinci katındaki okuma odasında, 1939 yılında eğitmen İzzet ELBELİ ile başlamıştır. Bugün sekiz yıllık temel eğitim taşıma merkezi olarak Kurtdere İlköğretim Okulu hizmet vermektedir. Orta öğretime çevre mahallelerden de (Sinanlı, Servi, Bahçedere) öğrenciler taşımacılık sistemiyle gelmektedir. Yüksek öğrenim yapan gençlerin sayısı son yıllarda artarak devam etmektedir. Mahallede 6 kıraathane, 3 bakkal, 1 süt soğutma tesisi, 1 benzin istasyonu, 1 emlak ofisi bulunmaktadır.

Kurtdere Her yıl Kurtdere İlköğretim okulu tarafından uçurtma şenliği düzenlenmektedir. Tekirdağ il merkezi Süleymanpaşa'ya 80 km, Saray ilçesine 11 km uzaklıktadır. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılık ve organize sanayi bölgelerinin yakınlığı sebebiyle sanayi sektöründe mavi yakalı çalışanlara dayalıdır.

Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT acentesi bulunmaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup telekomünikasyon şirketlerinin vericileri bulunmaktadır.

Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere Kurtdere