Makale Dizini

Kavacık Osmanlı döneminde Kavacık Mahallesi bir Yunan köyü imiş. Mahalle halkı 1923 yılında Selanik'ten Mübadele olarak gelmiş. Bir kısmı 1928 yılında Yunanistan'dan serbest olarak gelmiş. Müzeden alınan bilgilere göre burası Roma devrine dayalı bir Mahalle olduğu anlaşılmıştır.

Kavacık Mahallenin %100'e yakını okuma yazma bilmektedir. Halk ilk olarak Edirköy İlköğretim okulunda kendi imkanları ile gidip gelerek okuma yazma öğrenmiştir. Şu anda öğrenim taşımalı olarak Saray Cumhuriyet İlköğretim Okulunda yapılmaktadır. Liseye giden öğrenci durumu %100 dür. Yüksek öğrenim yapan öğrenci sayısı %70'tir. Mahallede her evde televizyon ve telefon bulunmaktadır. Mahallede 1 kıraathane, 1 bakkal, 1 de benzin istasyonu bulunmaktadır. Her gün gazete ve dergi gelmektedir.

Kavacık Mahallenin geçim durumu hayvancılığa dayalıdır. Çiftçilik kısıtlı yapılıp halk genelde fabrika işçisidir.

Mahallenin Maltepe mevkiinde iki adet Tümülüs vardır. Ergene vadisinde yerleşim gören anıtlara kayıtlı 4 nolu Mağara, Arkeoloji Müzesine kayıtlı Trakya'daki Mağara kültürlerinin bir temsilcisi olması açısından önemlidir. Ayrıca Ergene vadisinin Doğu tarafında Bizans su yolları mevcut olup onlar da koruma altındadır.

Kavacık Kavacık