Tarım

Çeltik hasadıİlçe tarım arazilerinin % 71'i kuru tarım arazisi, %29'u ise sulu tarım yapılabilir özelliğine sahiptir. Yaklaşık olarak, tarım arazilerinin % 43'ü Hububat, % 24'ü Ayçiçeği, %29'u Çeltik, ve % 4'ü diğer tarım ürünlerini kapsamaktadır.

Sulu tarım yapılan alanların sulanması DSİ'nin kurmuş olduğu Altınyazı Baraj göleti ve Sultan-İbriktepe göletinden yapılmaktadır. Ayrıca direk olarak Meriç nehrinden de yararlanılmaktadır. Bununla beraber Sığırca göleti Yenikarpuzlu Beldesi, Paşaköy, Kumdere ve Koyuntepe köylerinin çeltik alanlarının sulanmasında önemli yeri bulunmaktadır. Sulu tarımın büyük bir kısmını Çeltik ekimi kapsamaktadır. Ayrıca Domates ekimi de son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Kısmen Gala ve Pamuklu göllerinden de sulama suyu olarak faydalanılmaktadır. Ayrıca Keşan ilçesi hudutları içerisinde bulunan Kadıköy barajından da sulamada yararlanılmaktadır.

İlçe arazi yapısı, topoğrafik olarak fazla engebeli olmayan düz bir yapı arz etmektedir. Bu nedenle makineli tarım oldukça yaygın ve yoğun olarak uygulanmaktadır. Özellikle Çeltik tarımı % 90 oranında makineli olarak yapılmaktadır.

İlçe topraklarının %70'i Tınlı-Killi, %30'u diğer toprak yapısı özelliklerini göstermektedir.

Ekonomik Durum

İlçe ekonomisi tarım ve tarıma dayalı ekonomik yapı arz etmektedir. Kendi içinde ise bitkisel üretim daha ağırlıklı olup hayvansal üretim de önemli ölçüde yapılmaktadır. Bunun yanında tarıma dayalı sanayii de göze çarpmaktadır. Son yıllarda tarıma dayalı sanayinde bir canlılık görülmektedir.

Bitkisel üretim olarak ilçede 244.167 da. buğday üretimi yapılmakta ve 73.250 ton ürün alınmıştır.

Türkiye'de de üretilen çeltiğin % 20'si sadece İpsala'da üretilmektedir. Piyasada aranılan çeşit olan "Baldo" çeltiği ilçede önemli bir yer tutmaktadır. Ancak son yıllarda bölgede görülen çeltik yanıklık hastalığı baldo çeşidi çeltiğin ekim alanının azalmasına neden olmuştur. Sebebi de baldo çeşidi çeltiğin çeltik yanıklık hastalığına karşı daha az dayanıklı olmasıdır. Son yıllarda gerek veriminin yüksek oluşu ve de çeltik yanıklık hastalığına daha fazla dayanıklı olan Osmancık çeşidi çeltik ekim alanı büyük ölçüde artmıştır.

Çeltik üretimi büyük ölçüde ilçe ve bağlı köylerinde faaliyet gösteren 13 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 6 adet sulama Kooperatifi aracılığı ile yapılmaktadır. Türkiye'nin en kaliteli çeltiği İpsala'da üretilmekte olup, özellikle "İpsala Pirinci" olarak ün yapmıştır. Türkiye'de toplam çeltik alanlarının % 20 sadece İpsala da bulunmaktadır. Çeltik üretiminde modern tarım alet ve makineleri yaygın ve yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu da sanayide istihdamı giderek yükseltmekte ve ekonomiye büyük katkıda bulunmaktadır. Yine ilkbahar ve yaz aylarında dışarıdan işçi göçü almakta gelenlerle nüfus yoğunluğu artmakta böylece ekonomik yaşam canlanmaktadır.

İlçede tarıma dayalı sanayi profili ise şöyledir. Toplam 9 adet çeltik fabrikası, 4 adet un fabrikası, 2 adet yağ fabrikası, 1 adet yem fabrikası ve 1 adet İpsala Akfa Salça Fabrikası,1 adet Su Ürünleri entegre tesisi bulunmaktadır. Ayrıca Enez ilçesi Dardanel Salça fabrikası ilçede sözleşmeli olarak domates ektirmektedir. Ayrıca tarımın diğer dalı olan hayvancılık ta ilçede oldukça yaygın ve yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvancılık çoğunluktadır. Hayvanların büyük bir kısmı % 95'i kültür ırkı ve ileri derecede melezleri yetiştirilmektedir. Sırasıyla süt sığırcılığı ve besicilik yapılmaktadır. Üretilen süt, özel mandıra ve firmalar tarafından toplanarak İpsala dışına götürülmekte, bunun yanında küçük mandıralar da ilçede üretim yapmaktadırlar.

Ayrıca küçükbaş hayvancılık ta yoğun olarak yapılmaktadır.

İlçede Gümrük sınır kapısı bulunması dolayısıyla yılın 12 ayı boyunca yapılan giriş ve çıkışlar ilçeye bir canlılık kazandırmaktadır. Özellikle yaz aylarında yurtdışında yaşayan işçi vatandaşlarımızın izinlerini Türkiye'de geçirmek üzere gelmeye başlamasıyla ve yine yoğun TIR trafiği de ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanmaktadır.

İlçe sınırları içerisinde bulunan göl ve göletler balık üretimine son derece uygun olup 4 adet Su ürünleri Kooperatifi aracılığıyla buralarda Sazan, Turna, Levrek ve Yılan balığı gibi tatlı su balıkları üretilmekte olup ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.

İlçede Bulunan Fabrikalar

ÇELTİK FABRİKALARI
Akalın Çeltik Fabrikası - TMO yanı Karagöller mevkii - İPSALA
Atlılar Çeltik Fabrikası - Yenikarpuzlu - İPSALA
Ayvansaray Çeltik Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA
Başer Çeltik Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA
Kermanoğulları Çeltik Fabrikası - Turpçular kavşağı - İPSALA
Serhat Çeltik Fabrikası - Kumdere Kavşağı - İPSALA
Sezerler Çeltik Fabrikası - Yenikarpuzlu - İPSALA
Süleyman ÖNALAN Çeltik Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA
Tufan YETİŞ Çeltik Fabrikası - Sultan - İPSALA
Yetiş Çeltik Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA
UN FABRİKALARI
Anıl Un Fabrikası - İbriktepe - İPSALA
Ekunsan Un Fabrikası - Esetçe - İPSALA
Sultan Un Fabrikası - Sultan - İPSALA
Başer Nebati Yağ Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA
Günerler Nebati Yağ Fabrikası - Korucuköy Kavşağı - İPSALA
YEM FABRİKALARI
Günerler Yem Fabrikası - Korucuköy Kavşağı - İPSALA
Ayvansaray Yem Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA
KONSERVE FABRİKALARI
Akfa Salça ve Konserve Fabrikası - Londra Asfaltı - İPSALA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.