Yeni KarpuzluEdirne il merkezine 132 km , İpsala ilçe merkezine ise 12 km uzaklıktadır. Yeni Karpuzlu beldesi bir ovanın kenarında küçük bir tepe üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Koyuntepe, kuzeydoğusunda Kumdere köyü, kuzeyinde Paşaköy, Batısında Yunanistan sınırını teşkil eden Meriç Nehri, güneyinde de Enez ilçesi bulunur.

Yenikarpuzlu Kasabası 1877 yılında Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelerek yöreye yerleşen Pomaklar tarafından kurulmuştur. Belde nüfusu toplam 3.221 kişidir. (1572 kadın- 1649 erkek ) İlk adı Müsellim Cedit daha sonra Karpuzlu ve en son Yenikarpuzlu olmuştur.

1. Dünya savaşından sonra Yunanlılar tarafından işgal edilen kasaba 19 KASIM 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Yeni KarpuzluYenikarpuzlu Kasabası 1974 yılına kadar köy yerleşim birimi olarak Muhtarlıkla idare edilmiş olup, 1975 yılında belediye olmuştur. Belde, Gazi, Fevzi Çakmak ve İnönü olmak üzere 3 mahalleye ayrılmaktadır.

Beldede 1 anaokulu,1 ilköğretim okulu (2 ayrı bina), 1 aile hekimliği , 3 çeltik fabrikası, 1 sulama kooperatifi, 1 tarımsal amaçlı kalkınma kooperatifi, 1 balıkçılık kooperatifi ve 1 Tarım Kredi Kooperatifi bulunmaktadır.

Halkın %98’lik bir bölümü geçimini tarımdan sağlamaktadır. Genel olarak sulu tarıma ağırlık verilmiş olup, Yenikarpuzlu Göleti tarımsal sulama amacıyla kullanılarak sulu tarıma destek sağlanmaktadır. Yenikarpuzlu ovasında Baldo ve Osmancık cinsi çeltikten üretilen pirinç yetiştirilmektedir. Köy sınırları içerisinde kalan tarım arazisi toplam 68000 dekardır. ( Sulu Da. 50730, Kuru Da. 17270)

Yeni KarpuzluBeldede tatlı su balıkçılığı da yapılmaktadır.

Belde yerli avcılar için “Av Cenneti özelliği gösteren Yenikarpuzlu Beldesinin Pamuklu Gölü, ova, sazlık ve bataklıklarda uçar , ormanlık bölgelerde de kaçar avcılığı yapılmaktadır

Beldede PTT acentası, aile hekimliği ve Eczane de mevcuttur.

Beldenin alt yapısı tamamlanmış olup Biyolojik arıtma tesisi beldede kurulup faaliyete geçmiştir.

Kasaba Doğan Seyfi ATLI aile ve çocuk parkında özel bir bankaya ait 7/24 Bankamatik de mevcuttur.


Yeni Karpuzlu Yeni Karpuzlu Yeni Karpuzlu Yeni Karpuzlu Yeni Karpuzlu
Yeni Karpuzlu Yeni Karpuzlu Yeni Karpuzlu Enez yolu Baraj kanalı
Yeni Karpuzlu Göleti Yeni Karpuzlu Göleti Yeni Karpuzlu Göleti Yeni Karpuzlu Göleti Yeni Karpuzlu Göleti
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.