Trak arkeolojisine önemli katkı sağlayan kazılarda bulunan altın maskenin eşi benzeri yok. Çeşitli hayvan betimleri taşıyan diğer altın buluntular da Trak sanatının en iyi örneklerinden. Stoyan Nenov / Reuters

Güney Bulgaristan'da Kazanlık yakınlarındaki Krallar Vadisi'ndeki kazılar, Traklar hakkında yeni bilgiler sağladı. Herodot'un "vahşi, kana susamış savaşçılar" olarak tanımlandığı bu halka ait yazılı belge bulunmaması, Trakların yaşamı hakkında yeterli bilgi edinilmesini engelliyordu. Bulgar arkeolog Georgi Kitov başkanlığında kazılan yedi mezarda çok sayıda bezemeli çanak çömlek, amfora, tunç, altın ve gümüş takı ortaya çıkarıldı. İÖ 4. binyıldan itibaren Bulgaristan, Romanya, Kuzey Yunanistan ve Türkiye'nin Trakya Bölgesinde yaşayan Traklar İS 46 yılından sonra Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti oldu. Buluntular arasında 690 gram ağırlığındaki som altından maskede İÖ 5. yüzyıldaki Trak lideri III. Seutus'un portresinin betimlendiği düşünülüyor. Araştırmacıların en büyük sıkıntısı tarihi eser kaçakçılarının neredeyse tüm mezarları yağmalaması.

Trakya kralı etlendirme tekniği ile canlandırıldı

Hz. İsa'dan 341 yıl önce hayatını kaybeden Trakya Odyris Kralı Kersepleptes'in kemikleri etlendirilerek Tekirdağ Müzesi'nde sergiye alındı.

Tekirdağ Müze Müdürü M. Akif Işın, "Kral Kersepleptes'in bedeni Prof. Dr. İlter Uzel ile Doç Dr. Osman Bengi tarafından etlendirme tekniği ile adeta canlandırıldı. Giysileri orijinal haline uygun bir şekilde aynı kumaşlardan yapılıp giydirilerek müzemizde sergilenmeye kondu" dedi. Kral Kersepleptes'in mezarı 1998 yılında Tekirdağ-İstanbul yolunun 12. kilometresinde yol kenarındaki Harekettepe Tümülüsü'nde ortaya çıkarıldı. Mezar sayesinde Trakya Odyris Krallığı'na ait önemli bir liman şehri olan Heraion Teichos da gün yüzüne çıktı. Kral mezarında bulunan, kraliyet çelengi, rahiplik çelengi, elbiseleri ve diğer buluntular ile kafatası ve kemikler üzerindeki incelemeler, tıp tarihi yazarı ve etlendirme uzmanı Prof. Dr. İlter Uzel ile Doç. Dr. Osman Bengi tarafından yapıldı.

Tekirdağ Müze Müdürü M. Akif Işın, İpsala'da yaşadığı belirlenen Kral Kersepleptes'in, Makedon baskısı ile Heraion Teichos şehrine yerleştiğini ve Hz. İsa'dan önce 351 yılında Makedon Kralı 2. Philip'in şehri ele geçirmesiyle bölgenin Makedon egemenliğine girdiğini söyledi. Işın, "Kral Kersepleptes savaş sonrası 10 yıl daha yaşamış ve İ.Ö 341 yılında Harekettepe Tümülüsü'nde bulunulan yere gömülmüş" dedi.

Bu arada mezarın bulunduğu Heraion Teichos liman kentinde 2000 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı ve Tekirdağ Müzesinin birlikte yaptığı kazılar sonucu, zamanının önemli bir liman şehri olan Heraion Teichos'un, bir bölümü ile kuzey kapısı bulundu. Ayrıca o döneme ait nadide figürlü seramikler, bol miktarda, tanrıça figürleri ile bronz Trakya sikkeleri de ele geçirildi.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.