Lütvi Mestan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden ihraç edildiHak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH)’nin eski genel başkanı ve halihazırda fahri başkan olan Ahmet Doğan’ın kaldığı evde düzenlenen Merkez Kurul’da, partinin Genel Başkanı olan Lütvi Mestan HÖH’ten ihraç edildi.

Kurulda konuşan Ahmet Doğan’ın, “Bulgaristan’ın çıkarlarına karşı çalışan herkesin akıbeti böyle olacaktır.” cümlelerinin ardından Lütvi Mestan resmen liderlikten bertaraf edilmiş oldu. Mestan’ın yerini, Nisan'da düzenlenecek olan parti kurultayına kadar Çetin Kazak, Mustafa Karadayı ve Ruşen Rıza alacak. Parti bu üçlü kurul tarafından yönetilecek. HÖH Merkez Kurulu’ndan ve Merkez Operatif Bürosu’ndan ihraç edilen Mestan, parti üyeliğinden de çıkarıldı. Merkez Kurul’una katılan partililer ise medyaya açıklama yapmaktan çekindi. Merkez Kurul’un, üyelerin 3'te 1'i ile de toplanabileceğini söyleyen Ceyhan İbrahimov, HÖH’ün her zamankinden daha çok birlik içinde olduğunu ifade etti. Öte yandan ise, Lütvi Mestan Kırcaali'de bir basın toplantısı düzenledi. Partiden istifa etmeyi düşünmediğini söyleyen Mestan, istifasının istenmediğini kaydetti. Mestan, daima HÖH’ün fikirleri için çalışacağını vurguladı. Parlamentoda, Türkiye tarafından düşürülen Rus uçağı hakkındaki görüşünün arkasında durduğunu söyleyen Mestan, bunun bir hata olduğu yönündeki iddiaları kabul etmediğini öne sürdü. Mestan, Ahmet Doğan’ın kendisine yönelttiği eleştirilerin asılsız olduğunu söyledi.

HÖH, birkaç gün önce fahri başkan Ahmet Doğan’ın parti üyelerinin katıldığı yeni yıl kutlaması gecesinde yaptığı konuşmanın yayınlanmasının ardından krize girdi. Partililere yönelik konuşmasında, Ahmet Doğan Lütvi Mestan’ın Türkiye’nin düşürdüğü Rus uçağının ardından sergilediği duruşu sert bir dille eleştirmişti. Ahmet Doğan’ın konuşmasında şu cümlelere yer verdiği anlaşıldı: “Sayın Mestan, okuduğunuz deklarasyon benim için bir gaftır. Pentagon görüşünü açıklamamış, NATO açıklamamış… Ayrıca, Bulgarlar bu konuda çok hassastır. Bu hassasiyetin gücü tarihi köklere dayanıyor. Ya bir yangın çıkarsa, o zaman ne yapacağız?! Bir yangın çıkarsa ne yapacağız, beyler… Biz, potansiyel bir savaş alanının içinde bulunuyoruz… Yoksa bunun mümkün olmadığını mı düşünüyorsunuz?! Ben, Bulgaristan’ın kurban olmasını istemiyorum, bizim seçmen kitlemizin ne amaçla olursa olsun değiştirilebilir bir akçe olmasını da istemiyorum. İstemiyorum! Bunun dışındaki fikirler hem can güvenliğini hem de HÖH’ün siyasal manasını risk altında bırakıyor. Şayet bunun şuurunda değil isek, demek ki olaylardan geri kalmışız. Bizim ölçüsüz yapılan bir hareketimiz birçok sonuca yol açabilir ve sonra düşünelim duralım acaba öyle miydi, böyle miydi diye…”

Lütvi Mestan, Ocak 2013’de HÖH’ün Genel Başkanı seçildi. Mestan, bizzat Ahmet Doğan tarafından bu göreve getirildi. 19 Ocak'ta düzenlenen partinin 8. Olağan Kurultayı’nda, kürsüde konuşan Ahmet Doğan, Oktay Enimehmedov tarafından silahlı saldırıya uğramıştı.

Kaynakça: Zaman Bulgaria

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.