Edirne'nin Kurtarılması

22 Temmuz 1913 Edirne geri alınırken
22 Temmuz 1913 Edirne geri alınırken
Tarih 1913
Bölge Edirne Balkanlar
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Bulgaristan Krallığı Bulgaristan Krallığı
Komutanlar
Osmanlı İmparatorluğu Enver Paşa  
Güçler
250.000+ 4.000
Edirne'yi alan Osmanlı subayları Edirne'yi alan Osmanlı subayları
30 Mayıs 1913'te imzalanan Londra Antlaşması ile 1. Balkan Savaşı resmen sona erdiğinde, Osmanlı Devleti neredeyse Avrupa’daki bütün topraklarını kaybetmiş durumdaydı.

Hemen Haziran ayında, Balkan devletleri kazandıkları toprakları paylaşmak için birbirlerine düştüler. Balkan Savaşı’ndan en karlı çıkan Bulgaristan, eski müttefiklerine karşı savaşırken, Osmanlı Devleti de Edirne’yi geri almak için harekete geçti.

Edirne'nin kurtuluşu resmi geçidi Edirne'nin kurtuluşu resmi geçidi
Osmanlı Genelkurmayı, kurmay heyetinde Yarbay Ali Fethi (Okyar) ve Binbaşı Mustafa Kemal (Atatürk) Beyler’in bulunduğu Bolayır ordusunun Edirne’ye girmesini kararlaştırdı. 19 Temmuz 1913’te bu ordunun Lüleburgaz'a girdiği haberi Edirne’ye ulaştığında, Bulgar makamları şehri bir gün içinde boşalttılar. Şehri terketmeden önce de bütün hapishaneleri açmış, tahıl ambarlarını ateşe vermiş ve Karaağaç’taki tren istasyonunu yakmışlardı. Ama 20 Temmuz günü geldiğinde Türklerin hâlâ kente girmemiş olmaları büyük bir şaşkınlığa sebep oldu. Bu şaşkınlık daha da sürdü; çünkü Osmanlı ordusu Edirne’ye ancak 23 Temmuz’da girecekti. Edirne’ye girişteki gecikmenin iki nedeni vardır. Birincisi, Osmanlı hükumetinin büyük devletlerin Londra Antlaşmasının ihlaline vereceği tepkiden çekinmesidir. İkincisi ise İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin, geri alınmasını propaganda malzemesi yapmak istemesidir. Sonuçta Bolayır ordusuna Lüleburgaz’da durması emredildi ve Yarbay Enver Bey’in kurmay başkanı atandığı, Hurşit Paşa yönetimindeki sol kanat ordusu ile Çatalca’dan gelen bağımsız süvari tugayı Edirne’ye doğru yürüme emri aldı.

Böylece hem Edirne, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin “Hürriyet Kahramanı” olarak öne sürmüş olduğu Enver Bey tarafından kurtarılmış, hem de bu mutlu olay “Hürriyet’in ilanı”nın, yani 1908 Devrimi’nin beşinci yıl dönümüne “rastlamış” oluyordu.

Sonuç

Edirne geri alındıktan sonra Selimiye'de Cuma namazı
Edirne geri alındıktan sonra
Selimiye'de Cuma namazı
Osmanlı Devleti Balkanlar'da son zaferini kazandı ve I. Dünya Savaşı'na kadar Trakya sınırlarında büyük bir toprak kaybetmedi. Osmanlı kuvvetlerinin 21 Temmuz günü şehri ele geçirmesine karşı Edirne'nin yeniden Osmanlı topraklarına dahil olması ancak 29 Eylül 1913 günü Bulgaristan Krallığı ile imzalanan İstanbul Antlaşması ile resmiyet kazandı.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.