Doyran Muharebesi

Doyran Muharebesi
Doyran Muharebesi
Tarih 22–23 Haziran 1913
Bölge Doyran Gölü
Sonuç Yunan Zaferi
Taraflar
Bulgaristan Krallığı Bulgaristan Krallığı Yunanistan Krallığı Yunanistan Krallığı
Komutanlar

Bulgaristan Krallığı Pravoslav Tenev
Bulgaristan Krallığı Konstantin Kavarnaliev
Bulgaristan Krallığı Hristo Pakov

Yunanistan Krallığı Tümgeneral Konstantinos Damianos (3.tümen)
Yunanistan Krallığı Albay Leonidas Paraskevopoulos (10.tümen)
Güçler
2 piyade tugayı 3. ve 10. tümenler
Kayıplar
Katılan birliklerin yarısı ya öldü,ya yaralandı veya esir düştü. 1,007 ölü ve yaralı
Video
Yunan belgeselinde Doyran Muharebesi
Yunan belgeselinde Doyran Muharebesi
Doyran Muharebesi Doyran Muharebesi
Doyran Muharebesi, Bulgar ve Yunan kuvvetleri arasında 22-23 Haziran 1913'de Balkan Savaşları sırasında yapılan muharebedir. Muharebe sonucunda Doyran şehri Yunanlıların eline geçmiş ve Strumica yönüne Yunan ordusu yönelince Bulgar Ordusu Sırplar üzerindeki baskısını hafifletip zaruri olarak kuvvetlerini geri çekip Sırp cephesinden gerilemek zorunda kalmış, bunun neticesi Sırplara karşı Vardar ve Bregalnica nehri ovalarında savaşmak zorunda kalmıştır.

Muharebe Öncesi

Kılkış-Lahanas Muharebesini kaybeden Bulgar kuvvetleri karşısında, muharebenin hemen sonrasında Yunan 10.Piyade tümeni Doyran gölüne yöneldi. Yunan ordusunun ilerlemesini durdurmak için Bulgar 3. tümeninin 3.tugayı (3/3 tugay) albay Konstantin Kavarnaliev yönetiminde Doyran'ın güneyinde pazisyon alıp, Doyran-Strumika yönünde gizlendi.19 Haziran'da Suchevo-Zleovo'da konuşlu Bdin 6.piyade tümeninden 2.tugaya (2/6 tugay) Bulgar komutanlığınca Doyran yönünde hareket emri verildi.

Muharebe

22 haziranda Yunan 10.tümeni Hisar tepelerindeki Bulgar Tugayının üçte ikisinin konuşlandığı mevziilerine saldırıya geçti ve bu birlikleri mevziilerinden çıkardı. Ancak Strumica'da yürüyüş halindeki Bulgar 2. tabur ve 1 hızlı topçu bataryasının cepheye yetişmesi ile Yunan ilerlemesi durdurulabildi.

Ertesi gün, 23 haziranda, Kılkış yönünden 3. ve 4.Yunan tümenleri cepheye ulaşıp kuzeyde sol kanattan Bulgar mevziilerinin yakınına konuşlandı. Bu sırada Bulgar birliklerine takviye olarak 2/6.tugay cepheye ulaşmayı başardı. Zor durumda olan 3/3. tugayın durumu hafifletmek ve Yunanlıları biraz geriletmek ümidiyle bu tugay sol kanattaki Yunan mevziilerine Hisar'daki Çiğdemli köyü yakınından saldırıya geçti. Ancak engebeli arazi Bulgarların topçularını kullanmasını engelliyordu, yine de bulgar topçular bazı anlar etkili olabildiler; bununla birlikte tüfek ve makineli tüfeklerle çarpışarak Bulgarlar -sayıca az olmalarına karşın- mevzii eteklerine kadar ilerlediler. Bu ani saldırı Yunan ilerlemesini yavaşlatıp kuvvetlerinin bir kısmını buraya bağlamalarına yol açtı.

Doyran 1913 Doyran 1913
Ancak bu kısmi başarı dahi Bulgar ordusunun durumunu değiştirmedi. Sayıca azlık ve ağır kayıplar nedeniyle Bulgar Tugayları geride pek çok kayıp bırakıp kuzey yönüne çekilmek zorunda kaldılar ve Doyran istasyonunu Yunanlılara bıraktılar. Bulgar sağ kanadı öğleden sonraya kadar bir süre daha Yunanlılara dirense de sol kanadın geri çekilmesi akabinde verilen emirle kuzeye doğru çekildiler. Bulgar kuvvetleri Strumica yoluna çekildiler ve Yunanlılar Doyran şehri ve göl çevresini tamamen ele geçirip ilerlemeyi durdurdular.

Doyran'da Bulgarlar Doyran'da Bulgarlar
Bogdanci köyü yakınında Bulgar 2/6.tugaya bağlı birlikler -bir kısım Osmanlı döneminden beri Makedonya'nın Bulgaristan'a bağlanması için çalışan- Bulgar milis güçleriyle, mevziilerinden çıkıp Vardar nehrinin kuzey kıyılarındaki tepeleri ele geçirip, Yunanlıları ve onların milis güçlerini bir süreliğine de olsa püskürtmeyi başarır. Ancak Yunanlıların takviye düzenli birliklerle gelmeleriyle bu birlik önce saldırılarını durdurup savunmaya çekilir ardından kuzeye doğru geri çekilir. Bogorodica köyündeki Bulgarların bir taburu ve bataryası, milislerle saldırıp Vardar nehrinin sol yakasında başarı kazansa da, Yunanlıların düzenli kuvvetleri Gevgeli (Gevgelica) den aşağı inip Bulgar bataryalarına saldırır, Bulgarlar bir süre daha burada direnip Yunan saldırılarını püskürtürler. 5km kadar Yunanlıları geriletebilirler. Ancak akşam üstüne doğru Yunanlılarca neredeyse tamamen sarılma tehlikesi altında kalınca direne direne geri çekilirler.
Doyran Savaşından sonra Bulgarlardan kalan mühimmat
Doyran Savaşından sonra Bulgarlardan kalan mühimmat
Doyran'da Yunanlar
Doyran'da Yunanlar
Doyran'da Yunanlar
Doyran'da Yunanlar
Doyran'da Yunanlar
Doyran'da Yunanlar
2nci Balkan Savaşı sonrası Doyran
2nci Balkan Savaşı sonrası Doyran
 

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.