Ergene Havzası'nda hava kirliliği ölçülecekErgene Havzası'nda hava kirliliği ve buna bağlı sağlık risklerinin araştırılması için TÜBİTAK destekli proje kapsamında Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı gibi yerleşim ve sanayi bölgelerinde oluşan hava kirleticilerinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ergene Havzası'ndaki hava kirliliğini belirlemek için TÜBİTAK destekli projesi başlattıklarını söyledi. Havzada çevre kirliği denilince akarsuların kirliliği, arıtma tesislerinin sebep olduğu koku problemi üzerinde durulduğunu belirten Tecer, ancak hava kirliliğinin tespit edilmesi ve etkilerinin ortaya konulmasına yönelik kapsamlı bir çalışmanın bulunmadığını bildirdi.

Tecer, yaklaşık 3 yıllık bir proje oluşturduklarını ifade ederek, Balıkesir Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi'nden çeşitli bilim adamlarının projeye destek verdiklerini anlattı. Tecer, "Ergene Havzası'nda yer alan 3 ildeki hava kirliliğinin haritalarını çıkartacağız ve bu hava kirliliği haritaları, bize bölgelerde riskli alanların ve hava kirliliği açısından yoğun sorun yaşanan bölgelerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak" dedi.

Hastalık türleri belirlenecek

Tecer, elde ettikleri verilerle hastane kayıtlarını da kullanarak hava kirliliği ile ilişkili olduğu bilinen hastalık türlerinin belirleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Elde ettiğimiz verilerle, bölgede yaşanan hava kirliliğiyle ilişkili hastalıklar arasında bir risk analizi yapacağız. 3 bölgede ve ilçelerde dahil olmak üzere hangi dönemlerde hava kirliliği açısından bir risk oluşuyor, bu oluşan risk insan sağlığına ne kadar etki ediyor. Bunları ortaya koymuş olacağız. Daha önemlisi buradan ulaşacağımız veriler ve sonuçlar ile bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Kamuoyunun bilgilendirilmesine ve bilinçlendirilmesine katkı sağlamak istiyoruz. Sonuçlarımızı da bütün paydaşlarımızla ve kamuoyuyla paylaşmayı arzu ediyoruz.

"Tecer, Çorlu ve Çerkezköy olmak üzere iki aktif örnekleme istasyonu kurduklarını ve bu istasyonların sürekli olarak partikül madde topladığını belirterek, tüm bu çalışmalarla hava kirliliğinin kaynaklarını tespit edeceklerini kaydetti. Projenin başka bir boyutunun da pasif örnekleme yöntemiyle bütün bölgeyi kapsayan hava kirliliği haritalarının oluşturulması olduğunu anlatan Tecer, bunun için Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu ve Çerkezköy bölgesinde iki yüz pasif örnekleme tüpü yerleştireceklerini söyledi. Pasif örnekleme tüplerini kentsel alanlara, trafiğin ve yerleşimin yoğun olduğu bölgelere aynı zamanda kırsal kesimlere koyacaklarını aktaran Tecer, şunları kaydetti: "Kırsal kesimde kirliliğin az olduğu referans olarak değerlendireceğimiz noktalar olacak. Bir de uzak taşınım varsa, biliyorsunuz hava kirliliği sınır ötesi bir kirliliktir. Bölgede yaşadığımız kirliliğin hepsi ve tamamı bölgeden kaynaklanmıyor olabilir. Uzak taşınımla, güneyden kuzeyden, Avrupa'dan buralara taşınım olabilir. Bunların izini de bu pasif örnekleme ile yöntemiyle belirlemeye çalışacağız. Aktif örnekleme yöntemiyle de bunu bir miktar ortaya koymuş olacağız.

"Tecer, projenin yaklaşık 600 bin TL'ye mal olacağını ve buradan çıkan sonuçlarla ekonomik kayıpları, hava kirliliğinin bir kent yaşamına ve bütçesine ilave getirdiği yükleri de ortaya koyacaklarını ifade etti. Tecer, hedeflerinin kamuoyunu bilinçlendirmek, halka bilgi vermek ve en önemlisi de yöneticilere bir tablo sunmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynakça: AA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.