Londra Antlaşması 30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması 30 Mayıs 1913
Balkanlarda ortaya çıkan bunalımı halletmek ve mevcut barışı korumak için, 17 Aralık 1912'de Londra'da, devletler arası, büyükelçiler konferansı yapıldı. Bu konferansta iki mesele üzerinde duruldu. Biri Osmanlı Devleti ile Balkan devletleri arasındaki sınırı ve barış esaslarını tespit etmek, ikincisi ise Osmanlı Devletinden alınan toprakların Balkan devletleri arasında paylaşılmasından doğan ve bu sebeple büyük devletleri karşı karşıya getiren anlaşmazlığı halletmekti.

Londra Antlaşmasını imzalayanlar Londra Antlaşmasını imzalayanlar
Konferansta yapılan görüşmeler sırasında Yunanistan, Ege adalarından; Karadağ İşkodra'dan; Bulgaristan da Edirne'den çekilmek istemiyordu. Osmanlı Devleti ise, Edirne'yi bırakmamakta kararlı idi. Rusya ile Avusturya arasındaki gerginlik de giderilemiyordu. Ayrıca Rusya, Kafkasya'ya asker yığmaya ve Anadolu'yu tehdit etmeye başladı. Almanya, buna mâni oldu. Bu hâdiseler sebebiyle konferans uzun sürdü ve neticesiz kaldı. Bunun üzerine Balkan Savaşı'nın yeniden başlamaması için, büyük devletler, 17 Ocak 1913'te Osmanlı Devletine ortak bir nota verdi. Bu notada, Edirne'nin Balkan devletlerine terkini ve Ege adaları hakkında verilecek kararın kendilerine bırakılmasını istediler. Aksi takdirde çıkacak savaşta, Osmanlı Devletinin güç duruma düşeceğini bildirdiler. Büyük devletler, böylece, Balkan Savaşı başlamadan hemen önce, bu savaş sonrasında Edirne ve Ege adaları bölgesinde durumun değişmeyeceği garantisini bir tarafa bırakarak, Balkan devletlerini desteklediklerini ve sınır değişikliğini kabul ettiklerini açıklamış oldular.

Londra Antlaşmasının imzalandığı St. James Sarayı Londra Antlaşmasının imzalandığı
St. James Sarayı
Bu sırada Osmanlı Devletinde yeni hâdiseler vuku buldu. Yenilgi ve gelişen siyasî hâdiseler, Kâmil Paşa hükümetini yıpratmıştı. Bu durumdan istifade eden İttihat ve Terakki Fırkası, 23 Ocak 1913'te Bâbıâlî'ye baskın yaparak iktidarı ele geçirdi. Mahmud Şevket Paşa'nın başkanlığı altında yeni bir hükümet kuruldu. Hükümet, büyük devletlerin verdiği notayı reddetti. Bunun üzerine 3 Şubat 1913'te, Osmanlı Devleti ile Balkan devletleri arasında savaş başladı. Fakat İttihat ve Teraki hükümeti, bu savaşta başarı sağlayamadığı gibi, düşmana karşı kendi savunmasını yapan İşkodra, Karadağlıların eline geçti. Yanya, Yunanistan; Edirne de Bulgaristan tarafından işgal edildi.

Osmanlı Devleti, bu durum karşısında, büyük devletlerle yeniden barış görüşmelerine başlanmasını istedi. Bu istek üzerine, 30 Mayıs 1913'de Londra Barış Antlaşması imzalandı.
Londra Antlaşması sonrası Osmanlı Londra Antlaşması sonrası Osmanlı




Bu antlaşmaya göre;
  1. Osmanlı Devleti, Edirne'nin dahil olduğu Midye-Enez hattının batısındaki bütün topraklardan çekildi.
  2. Midye-Enez hattı Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında sınır oldu ve Dedeağaç, Kavala ve Batı Trakya Bulgaristan'a bırakıldı.
  3. Selanik, Güney Makedonya ve Girit Yunanistan'a bırakıldı.
  4. Orta ve Kuzey Makedonya Sırbistan'a bırakıldı.
  5. Oniki Ada dışındaki Ege Adaları'nın geleceği ve Arnavutluk'un sınırlarının çizilmesi işi büyük devletlere bırakıldı. (Osmanlı Devleti, Ege Adaları'nı fiilen kaybetmiştir.)
  6. Antlaşma imzalandıktan sonra taraflar arasında kalıcı bir dostluk ve barış oluşturulacak, Savaş esirlerinin iadesi yapılacak özel antlaşmalarla gerçekleştirilecekti.
Londra (1) ve Bükreş (2) Antlaşmaları sonrası Balkanlar
Londra (1) ve Bükreş (2)
Antlaşmaları sonrası Balkanlar
Londra Antlaşması'ndan en kârlı çıkan devlet Bulgaristan Krallığı olmuştur. Savaş sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yalnızca Bulgaristan ile sınırı kalmış, Bulgaristan Batı Trakya'nın büyük bir bölümünü (Kavala ve Dedeağaç arası) ele geçirerek Ege Denizi'nde hakimiyet kurmuştur. Ancak II. Balkan Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Türk ordusu Midye-Enez hattını geçerek, bu antlaşmayı ihlal edecek ve Edirne ve Kırklareli'ni geri alacaktır.









Londra Antlaşmasının imzalı metni

Londra Antlaşmasının imzalı metni Londra Antlaşmasının imzalı metni


Londra konferans salonu
Londra konferans salonu
Londra Konferansı delegeleri: Osman Nizami Paşa, Reşid Paşa, Salih Paşa
Londra Konferansı delegeleri: Osman Nizami Paşa, Reşid Paşa, Salih Paşa
Londra Konferansı delegeleri: Salih Paşa, Nazım Paşa
Londra Konferansı delegeleri: Salih Paşa, Nazım Paşa
 

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.