Buğday güldürdü, ayçiçeği ağlattı2012 yılında buğdaydan iyi bir verim elde ettiklerini ve dekarda ortalama 450-500 kilogram ürün aldıklarını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ayçiçeğinde ise istedikleri verimi kuraklık nedeni ile alamadıklarını açıkladı. Buğdayda son 10 yılın en iyi hasat dönemini yaşadıklarını ve dekarda ortalama 450-500 kilogram ürün aldıklarını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Hem dekar başına alınan verim, hem de buğdaya verilen fiyat geçen yıllara nazaran çok daha iyiydi. Bu yılki hasat döneminde dekarda 450-500 kilogram ürün alırken, buğdayın kilogramı 650 kuruşa satıldı" açıklamasında bulundu.

KURAKLIK AYÇİÇEĞİNİ VURDU

Buğday hasadının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü fakat buğday hasadının ardından yaşanan kuraklığın ayçiçek hasadını olumsuz etkilediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Temmuz-Ağustos aylarında yaşanan kuraklık nedeni ile ayçiçekte verim çok düştü. Dekarda ortalama 150 ile 200 kilograma kadar ayçiçeği alan çiftçilerimiz, açıklanan fiyatın da beklentinin altında kalması nedeni ile zor durumda kaldı" dedikten sonra şunları söyledi:

BEKLETEN PERİŞAN

"Hasat döneminde 1.65 TL civarında olan ayçiçeği fiyatı şimdi 1.30 TL civarında seyrediyor. Ayçiçeği fiyatının yükseleceği beklentisi ile satmayan çiftçi şuanda hüsran yaşıyor."

EKİM SIKINTILI GEÇTİ

Bölge çiftçisinin ayçiçek hasadının ardından aniden bastıran aşırı yağışlar nedeni ile zor durumda kaldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Çiftçinin tohum ekim zamanında yağışların geç yağması ve aniden bastırması sonucu çiftçilerimiz ağır şartlarda buğday ekimini yaptı. Ağır kış şartlarında ekim yaptığı için maliyeti iki katına çıktı, masrafı ikiye katladı" diye konuştu.

ÇÜRÜME TEHLİKESİ

Aşırı yağışlar nedeni ile ekilen tohumun çürüme tehlikesi ile de karşı karşıya kaldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Bu yıl ekilen tohumların yaklaşık %30 civarının çürüdüğünü tahmin ediyoruz. Aşırı yağışlar nedeni ile toprağa saçılan tohumların çürüme olasılığı mevcut. Bu da çiftçiyi önümüzdeki yıl zor durumda bırakacak" açıklamasında bulundu.

%30 KAYIP BEKLENİYOR

Çürüyen tohum miktarının bahar ayları ile birlikte daha net ortaya çıkacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Çürüme tehdidinden dolayı çiftçilerimiz 2013 yılına karamsar giriyor. İnşallah çürüme miktarı beklentilerin altında kalır. Aksi takdirde birçok çiftçimiz çürüyen tohumları saçtığı tarlaları bahar ayları ile birlikte tekrar sürerek, ayçiçek ekimine hazır hale getirecekler" ifadesini kullandı.

HAYVANCILIK DİBE VURDU

2012 yılında hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren çiftçilerin de sıkıntılı bir yıl geçirdiklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "2011 yılında 18-19 TL'ye karkas et kesilirken, bu yıl bu rakam 14-15 TL'ye düştü. Sütün fiyatı 4 yıldır hemen hemen aynı. Süt fiyatının aynı olması ve et fiyatının düşmesine rağmen yem girdileri ikiye katladı. Hasat döneminde 4,5 TL olan samanın balyası şuanda 15-20 TL arasında değişiyor" dedikten sonra sektörün bu şekilde devam etmesi durumunda hayvancılık ile uğraşan üretici sayısının 2013 yılında çok azalacağını belirterek, "Bu şartlarda hayvancılık ile uğraşmak, devam ettirmek hakikaten çok zor. Dayanabilen üretici dayanacak, dayanamayan iflas edecek. Şuanda birçok üretici artan girdi maliyetlerinin ardından baktığı hayvanları yok pahasına kesime veriyor" dedi.

2013 TEMENNİSİ

Hükümetten süt ve et olayına müdahale beklediklerini de ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bölgedeki çiftçiler olarak sıkıntılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, "İnşallah 2013 yılı tüm çiftçilerimiz için bolluk, bereket ve bol kazançlı bir yıl olur" temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Kaynakça: Çerkezköy Gazetesi

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.