15 yaşındaki arabaların vergisi, Avrupa Birliği (AB) gereklilikleri nedeniyle yüzde 30 artarken, 20 yaşındaki daha eski arabalar için sadece yüzde 10 daha fazla vergi ödenecek.

Ulusal Üçlü İşbirliği Konseyi 2019 için bir dizi vergi yasasını onayladı. Konsey toplantısında gerek işverenler gerekse sendika temsilcileri hazır bulundu. Kurumlar Vergisi Kanununda, Kişisel Gelir Vergisi Kanununda, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Yerel Vergi ve Ücretler Kanununda değişiklikler yapılması öngörülüyor. Değişiklik önerilerinin hükümet toplantısında tartışılması bekleniyor.

Ulusal Üçlü İşbirliği Konseyi toplantısından sonra basın açıklaması yapan Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov,”Çok başarılı bir toplantımız oldu, nadiren oluyor, ama bu bir gerçek” dedi.

15 yaşındaki arabaların vergisi, Avrupa Birliği (AB) gereklilikleri nedeniyle yüzde 30 artarken, 20 yaşındaki daha eski arabalar için sadece yüzde 10 daha fazla vergi ödenecek. Bu da Podkrepa Emek Konfederasyonu’nda şaşkınlığa neden oldu. Yerel Vergi ve Ücretler Kanunu’nda değişiklikler yapılarak eski arabalara yönelik çevre vergi tutarlarının artırılmasına karşı çıkan sendikalar, bu kararın daha düşük geliri olan kişilerin cebini yakacağına ve onların yeni araba satın alamayacağına dair uyarıda bulundu.

Podkrepa Emek Konfederasyonu ve Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB), hangi araçta katalitik konvektöre sahip olup olmadığının kontrol edilmesinin zor olacağı argümanı ile katalizörlü araçlara yönelik kolaylığın kaldırılmasına da karşı çıktı. Podkrepa Emek Konfederasyonunda görevli ekonomi uzmanı Vanya Grigorova’nın ifadelerine göre bu kabul edilebilir bir gerekçe değil, çünkü her araba yıllık teknik denetimden geçmekte ve katalitik konvektör olup olmadığını tespit etmek kolaydır.

İlk hesaplamalara göre vergide bu pahalılaşma ülkede yaşı 10’ün üzerinde olan 2,5 ile 3 milyon arabayı etkileyecek.

Birinci ve temel ev için vergide yüzde 50 oranında indirim uygulanmaya devam edecek, ancak ev sahibi başka bir şehirde ikinci bir daire sahibiyse onu da temel evi olarak beyan ederek yüzde 50 oranındaki indirimden faydalanamayacak. Elektronik sistemler arasındaki bağlantı bu tür fırsatların önünü kapatacak ve birden fazla ev sahibi olan vatandaşlar sadece birisi için vergiden indirim hakkını kullanabilecekler.

Sendikalar, daha büyük bir sosyal adalet için bir kez daha vergisiz tutar uygulanması ihtiyacını hatırlattı, ancak bu defa da konu gelecek bütçe ile ilgili gündemde değil.

Bulgaristan İktisat Odası’nın önerisi üzerine, işverenlerin çalışanlara verdiği şirketlerinde çalıştıklarına ilişkin belgeler kaldırılıyor. Bu tür bir bilgi Milli Gelir Ajansı’ndan elektronik olarak idari yoldan temin edilecek. Bu değişiklik tüm sosyal ortaklar tarafından takdir edildi, ancak 2020 yılında yürürlüğe girecek. Buna ilişkin karar, Bulgaristan İktisat Odası Başkanı Radosvet Radev’in teklifi üzerine alındı. Radev, oy birliği ile Ulusal Üçlü İşbirliği Konseyi Başkan Yardımcısı seçildi.

İş dünyasının talebi üzerine zorunlu denetime tabi olan şirketlerin ciro eşiği artacak ve böylece onların sayısı azalacaktır. Halihazırda Bulgaristan’da bu tür şirket sayısı 4 milyondur. Valeri Simeonov, daha Çarşamba günü Bakanlar Kurulu toplantısında küçük ve orta ölçekli şirketlerin denetimden muaf tutulması için ciro eşiğinin 8 milyon levaya yükseltilmesine yönelik teklif sunmayı üstlendi.

Kaynakça: Kırcaali Haber

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.