HÖH’ten FETÖ çıktıBulgaristan’da tüm belediyelerine Gülen’in yayınlarını aldıran HÖH ve onursal başkanı Ahmet Doğan, FETÖ ile ortak faaliyet sürdürdüğü iddiasıyla mercek altına alındı. HÖH Kırcaali Gençlik Kolları Başkanı Ahmed Mollahasan, 15 Temmuz gecesi darbe destekleyen paylaşımlarda bulunmuştu.
FETÖ ile Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Bulgaristan’da Türkiye aleyhindeki ortak faaliyetleri mercek altına alındı. FETÖ’nün Bulgaristan’da yapılanması HÖH’ün hükümet ortağı olduğu 2001- 2009 yılları arasına denk düşüyor. FETÖ’nün HÖH bağlantısı dikkatle inceleniyor. Öte yandan, DOST Partisinin iki yöneticisinin FETÖ taraftarı olduğu yönündeki iddianın ise gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bu iddiayı ortaya atan eski Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Kirço Kirov’un açıklamasının maksatlı olduğu ifade edildi.

HÖH BELEDİYELERİNDEN FETÖ’YE DESTEK

HÖH Kırcaali Gençlik Kolları Başkanı Ahmed Mollahasan’ın 15 Temmuz gecesi darbecilere destek veren paylaşımları, partinin FETÖ ile yakınlığını açıkça ortaya koymuştu. HÖH Haskov İl Başkanı Mehmet Ataman’ın da FETÖ yapılanması içinde ıolduğu iddia ediliyor. Bulgaristan’da 44 belediye başkanlığı bulunan HÖH’ün tüm belediyeleri terör örgütünün ülkedeki yayın uzantısı olan Zaman Bulgaristan gazetesi ve Ümit adlı aylık dergiye onlarca adet abonelik yaptırmış.

HÖH VE FETÖ’DEN AYNI SÖYLEMLER

FETÖ’nün “Dinlerarası diyalog” söylemi, HÖH’te de kültürler arası diyalog olarak vücut buluyor. HÖH de, “amaca ulaşana dek her yok mübahtır” diyen FETÖ gibi yola çıkış noktasındaki “başta Türk azınlığın hakkını” korumak ilkesinden uzaklaşmış durumda.

GENERAL KİROV’DAN DOST’A ‘FETÖ’CÜ İFTİRASI

DOST Partisinin iki yöneticisinin FETÖ taraftarı olduğu yönündeki iddianın ise gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bu iddiayı ortaya atan General Kirov, 2003 yılında HÖH’ün ortağı olduğu hükümet sırasında bu göreve getirilmiş, 2012 yılında görevinden alınmıştı. Türkiye devleti ve hükümeti aleyhindeki tutum ve açıklamaları ile bilinen Kirov, 2007-2011 yılları arasındaki dönemde binden fazla sahte evrak düzenleyerek 2,5 milyon avro tutarında resmi ödeneği zimmetine geçirmek suçundan askeri mahkemede yargılanarak suçlu bulunmuştu. 10 yıl hapse mahkum olan ve 13 yıl kamu hizmetinden men edilen Kirov’un mal varlığının yarısına el konulmasına karar verilmişti.

TÜRKİYE KARŞITI YAYINLAR

FETÖ üyeleri, Bulgaristan’da yoğun örgütsel çalışmalarına 1992 yılında Zaman Bulgaristan gazetesi ile başladı. Halen haftada bir Bulgarca ve Türkçe çıkan gazete, sayfalarında sık sık Türkiye karşıtı haberlere yer veriyor. Örgüt ülkede, “Ümit” adlı aylık bir aile, çocuk ve kültür dergisi de yayımlıyor. Ülkedeki FETÖ mensupları, çeşitli dini günler dolayısıyla düzenlenen etkinliklere Bulgaristan’da resmi dini mezheplerinin belirli temsilcilerini davet ederek, elebaşı Fethullah Gülen’in “dinlerarası diyalog” adı altında mesajlarını veriyor.

FETÖ’ye bağlı Sofya ve Filibe şehirlerinde Drujba (dostluk) adlı özel kreş, okul ve dil kursları bulunuyor. 2013 yılından bu yana eğitim veren okulda öğrenci başına yıllık ücretin, ülkedeki orta sınıfın maddi olanaklarını aşan 3 bin 400 dolar civarında olduğu biliniyor. Bulgaristan’ın resmi devlet müfredatına göre eğitim veren bu kurumlarda din dersleri yer almıyor, Türkçe dersleri ise tercihe bağlı okutuluyor.

FETÖ’NÜN KASASI BULGARİSTAN’DA ÇIKTI

Bulgaristan, FETÖ üyesi işadamı Abdullah Büyük’ü Türkiye’ye iade etmişti. Geçen yıl İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla mali polislerin düzenlediği FETÖ/PDY’ye yönelik “himmet” operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 9 şüpheliden Abdullah Büyük, savcılıkça tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderilmiş, mahkemenin adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verdiği Büyük’ün yurt dışına kaçtığı ortaya çıkmıştı.

Kaynakça: Şehir Medya

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.