Türkiye-Bulgaristan sınırında tel örgünün inşasına başlandıBulgaristan’a illegal yollarla gelen mülteci trafiğinin önüne geçmek amacıyla, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nın yakınlarında Türkiye-Bulgaristan sınırında yapılacak olan tel örgünün ilk aşamasına start verildi. Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, Haskovo Valisi Dobri Belivanov, “Tel örgüyle birlikte yapılacak olan yol çalışmalarına da başlandı.” dedi. “Temel amacımız, geçilmesi zor olan bir bölgede insan kaçakçılarının kurbanı olan yaşlıların, hamile kadınların ve çocukların zarar görmelerini engellemektir.” diyen Belivanov, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile iki kez görüşme düzenlediklerini dile getirdi.

Belivanov, “Konuşmalarımızdan edindiğim izlenimlere göre, Edirne Valisinin bizim girişimimizi anlayışla karşıladığını gördüm.” ifadelerini kullandı. Haskovo ilini kapsayan tel örgü, 33,6 km. uzunlukta olacak. Tel örgüye paralel olarak sınır polisinin nöbet tutabilmesi için bir de yol yapılacak. Haskovo Valisi, kameralı gözlem yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş belirtmedi, zira bu konu sınır polisinin yetki alanındadır. Haskovo Valisi’ne göre, tel örgünün faydaları muhakkak olacak ve sınırdan illegal olarak geçen mülteci trafiğini engelleyecek. Tel örgü, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’ndan başlayıp, Tunca nehrinin kıyılarında bulunan Matoçina köyüne kadar uzanıyor. Bu güzergah 2 kilometredir. 

Tel örgü Plovdiv'li ET “Metalik-İvan Mihaylov” şirketi tarafından yapılacak, maliyeti ise 20 226 577 levayı bulacak. Yol ise devlet şirketi olan Transportno Stroitelstvo i Vızstanovyavane adlı başkentli bir şirket tarafından inşa edilecek. Yol inşaatı için 3 824 00 levalık sözleşme imzalandı. Proje, merkezi Sofya’da bulunan Geoplanproekt firmasına ait olup, iki bölümden oluşmaktadır: Yapı ve Yol. İnşaatın 4-5 ay içinde tamamlanmasını beklediğini aktaran vali Belivanov, “Tel örgünün, Haskovo İlini kapsayan bölümünün inşa edilmesi için Bakanlar Kurulu 10 milyon leva saldı. İnşaat sürecini denetlemem için bana görev yüklendi.” cümlelerini kullandı.

Hatırlatmak gerekir ki, tel örgünün ilk temel atılışını, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova bu yıl 17 Temmuz’da yapmıştı. Durmaksızın artan illegal yollarla Bulgaristan’a geçen mültecileri durdurmak amacıyla, Bulgaristan Hükümeti Türkiye ile olan bütün sınırına tel örgü yapma kararı almıştı. Ayrıca, Yambol ve Burgaz valilerine de sınırlarda tel örgülerin inşa edilmesine yönelik çalışmalara başlamaları istendi. Ne var ki, Edirne’nin yerel idaresi bu girişimlere pek sıcak bakmıyor. Burada, polis Avrupa Birliği’ne girmek isteyenlerin önüne geçmek için büyük gayret sarf ediyor. Oranın yetkililerine göre, Bulgaristan ve Yunanistan’a kimliksiz girme teşebbüsünde bulunan günde en az 100 kişi tutuklanıyor. Edirneli gazeteci Murat Savaş’a göre, tel örgü mültecileri durdurmayacak, insan kaçakçılarını daha usta yöntemler icat etmeye sevk edecek.

Kaynakça: Georgi Kulov - Zaman Bulgaria

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.