Makale Dizini

Beyazköy Beyazköy Tekirdağ ili Saray ilçesine bağlı olup tarih boyunca Trakya Bölgesinde önemli yerlerden birisi olmuştur. Kasaba Saray ilçesine 22 km, Çorlu'ya 33 km, İstanbul'a 120 km, Lüleburgaz ilçesine 30 km mesafededir. Kasabanın arazilerinden geçen Avrupa otoyolunun Saray-Vakıflar çıkışına 2 km mesafede olan Beyazköy'e, E-5 karayolunda Çorlu-Lüleburgaz arasında Vakıflar Mahallesi yakınındaki Saray Yolu üzerinden ulaşılır (12 km içeride). Beyazköy'ün güneybatısında Ahimehmet Mahallesi (4 km), kuzeyinde Osmanlı (2 km), kuzeybatısında İğneler Mahallesi (4 km), batısında Pınarbaşı Mahallesi (8 km), kuzeydoğusunda Demirler Mahallesi (10 km), batısında Sinanlı ve Selvi Mahallesi (8km) komşu mahalleler olarak yer almaktadır.

BeyazköyBeyazköy kurulduğundan bugüne gerek çalışkanlığı, gerekse zenginliğiyle bölgede her zaman adı bilinen ve kolay hatırlanan yerleşimlerden birisi olmuştur. Ayrıca ilk kuruluşunda Bulgaristan'dan birlikte getirdiği Plevne Damızlığı denilen çok kuvvetli ve güçlü hayvanların tüm Trakya bölgesine yayılmasına da neden olmuştur. Beyazköy'ün Trakya bölgesinin tam ortasında yer alması dolayısıyla ilk kurulduğundan bugüne, coğrafik ve askeri stratejik bir önemi mevcuttur. Bu nedenle bölgede yapılan askeri tatbikatlarda mahalle, ordumuzun ileri gelenleri tarafından ziyaret edilmektedir. Nitekim 1936 yılında Trakya Bölgesinde yapılan askeri manevralar sırasında Mustafa Kemal ATATÜRK de köyü ziyaret etmiş ve halkla sohbet etmiş, köy de Yüce Atatürk'ü ağırlama şerefine erişmiştir.

Beyazköy Beyazköy askeri ve coğrafik öneminin yanında, bölgede siyasi açıdan da önemli bir merkez olarak da tarihte yerini almıştır. Demokrat Partinin 1945-1960 yılları arasında köy bazında en önemli yerlerinden biri olan nahiyede, partinin nahiye ocağı açılmıştır. Nitekim bu tarihlerde Cumhurbaşkanı olan Celal BAYAR, köye uzak olmasına rağmen E-5 karayolundan özellikle köye gelerek ziyarette bulunmuştur. Geçmişten bugüne kadar bir çok başbakan ve parti lideri kasabayı ziyaret etmiştir.

BeyazköyKasaba geçmişten bugüne değişik alanlardaki bu önemlerinin yanında, Avrupa Otoyoluna yakın mesafede ve mahalleye çıkış kapısının olması nedeniyle, son yıllarda Trakya Bölgesindeki sanayileşmenin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Mahalle civarında fazla miktarda kola, tekstil, mobilya, etiket vb. fabrikaları açılmıştır. Tabii bu durum, istihdam yaratması, mahallenin cazibe merkezi olması gibi olumlu yanlarının yanında, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, çevre kirliliği, mahallenin gelen göçler sebebiyle sosyolojik yapısının bozulması, genç nüfusun fabrikalarda çalışmayı tercih etmesiyle tarımda çalışarak işgücü temini zorluğu vb. problemleri de mahalleye getirmiştir. Nitekim mahallenin girişindeki belki Trakya'nın en verimli arazilerinden olan yaklaşık 500 da civarında bir alandaki tarlalar, teklif edilen yüksek fiyatlar nedeniyle fabrikaların işgaline uğramıştır. Yine gerek burada mahalle içme suyu ve bu alana sulama suyu sağlayan 5 adet yer altı kuyusu, gerekse Hacılar mevkiinde yaklaşık 10.000 da alanda yer altı sulaması yapılan 25 kuyunun yörede fabrikalar tarafından açılan derin sondaj kuyuları nedeniyle su seviyeleri oldukça düşmüş, son yıllarda yaşanan kuraklığın da etkisiyle bir çoğu kurumuştur.

BeyazköyBeyazköy; bölge ve hatta ülkemizde nüfus planlaması olan nadir mahallelerden birisidir. Nüfusu 1900 yıllarından günümüze kadar 1.700-1.800 civarında olmuş, sadece belde olduğu 1990'lı yıllarda mahalle etrafındaki fabrikaların çoğalması nedeniyle nüfusu 2000'i geçmiştir. Nitekim 1976 yılında köy 333 hanedir. Belde olduğunda 2.056 kişilik nüfusu olmuş ancak son sayımlarda nüfus göç nedeniyle 1.600 civarında düşmüştür. Yeni büyükşehir kanunuyla belediyesi kaldırılıp mahalleye dönüştürüldükten sonraki nüfusu 1.258 kişidir.

Mahallede bir taşıma kooperatifi mevcut olup, yaklaşık 10 civarında minibüs ve 2 adet minibüs ile mahalleden Saray ilçesine ve Çorlu ilçesine her saat başı ulaşım sağlanmaktadır.

BeyazköyMahallede İlköğretim Okulu, Sağlık Ocağı, Tarım Kredi Kooperatifi, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Trakya Yağlı Tohumlar Alım Ofisleri ve Depoları, Avcılar Derneği, Beyazköy Spor Kulübü, 2 adet cami, 14 adet kahvehane, 10 adet bakkal, 2 berber, 2 adet nalbur dükkanı, 2 adet tamirhane, 2 adet lokanta, 2 adet benzin istasyonu, 2 adet düğün salonu, 1 adet zahireci, 1 adet ekmek fırını, 1 adet eczane, 1 adet kasap, 1 adet süt işleme atölyesi, 1 adet marangozhane vardır. Mahallede Pazartesi sabahları halk pazarı kurulmaktadır.
Beyazköy Beyazköy Beyazköy Beyazköy

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.