Abdera belediyesi, 2011 yılı yerel yönetim reformu sonucu 3 eski belediyenin birleşmesi ile kuruldu:
  • Abdera
  • Gökçeler (Selero)
  • Yenice (Vistonida)
2011 yılı toplam nüfus 19.005'dir.

Abdera, Batı Trakyada İskeçe sınırları içinde kalan deniz kıyısında yer alan Antik Yunan kentidir. Ünlü düşünür Demokritos bu kentte doğmuştur. Kent ilk kez bir koloni olarak Klazomenai tarafından MÖ 654'te kurulmuştur. Perslerden kaçan Teosluların şehre sığınmasıda şehir tarihindeki diğer önemli bir olaydır.

Ege Denizi kıyısında, surlu bir Trakya kentidir. Sakinlerinin zihninin tuhaf biçimde işlemesiyle bilinir. Abderalıların mantığı garip bir şekilde kullanılışına ilişkin birçok hikâye anlatılmıştır.

Mesela, şehir bir Doğu Bölgesi, bir Batı Bölgesi'ne ayrıldığında, batıdaki insanlar 'Doğu Bölgeleri'ni kaybettiklerinden yakınırken, doğudakiler de kendi 'Batı Bölgeleri'nin yasını tutmuştur.

Abdera, muazzam atlarıyla da tanınır. Kentin en güzel tapınağı, Poseidon'un üç dişli mizrağının bir darbesiyle denizden çıkardığı Arion adlı ata adanmıştır. Evler, gemiler ve sütunlar at motifleriyle bezelidir, ahırlar ise evin bir parçası sayılır ve basit fresklerle bezenir. Ancak bazı atlar daha da yüksek derecede lüksü hedefler. Ahırı için birkaç ayna talep etmiş bir kısrak, onları sahibinden yatak odasından dişleriyle söküp almış ve sonra da zevkine uygun olmayan tahta kaplamaları teperek parça parça etmiştir.

Abdera tarihinin en bilinen olayı da, ünlü at ayaklanmasıdır. Bu ayaklanmada kentin bir tür sapkın zekâ bahşedilmiş olan atları şaha kalkıp kentin altını üstüne getirdi. Erkeklerle katırları öldürdüler, kadınlara tecavüz ettiler ve ancak kahraman Herakles Abderalıların yardımına koşunca teslim oldular.

Abderalılar hakkında C. M. Wieland'ın ünlü bir romanı vardır. Prof. Dr. Vural Ülkü tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu eser muhtemelen Corpus Hippocraticum da denen Hipokrat külliyatı arasına karışmış birkaç mektuptan ilham ile kaleme alınmıştır. Haldun Taner'in Eşeğin Gölgesi adlı oyunu da Abderalılardan mülhemdir.

Köyleri

Gökçeler (Selero) Yenice (Vistonida, Genisea) Yelkenciler (Grigoro)
Dinkler (Filia) Karaçanlar (Simantra) Koru (Akarpo)
Höyükköy (Velohori) Sakarkaya (Lefkopetra)  
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.