Kalimantsi Muharebesi

Kalimantsi Savaşında yaralanan Bulgarlar
Kalimantsi Savaşında yaralanan Bulgarlar
Tarih 18-19 Temmuz 1913
Bölge Kalimanci, Makedonya
Sonuç Bulgar zaferi
Taraflar
Bulgaristan Krallığı Bulgaristan Krallığı Sırbistan Krallığı Sırbistan Krallığı
Komutanlar

Bulgaristan Krallığı Mihail Savov
Bulgaristan Krallığı Gen. Vicho Dikov

Sırbistan Krallığı Mareşal Radomir Putnik
Sırbistan Krallığı Bozidar Jankovic
Güçler
4ncü ve 5nci ordu 3ncü Sırp ordusu
Karadağ birlikleri
Kayıplar
8.000 Sırbistan Krallığı Sırbistan:
7.300 ölü ve yaralı

Karadağ KrallığıKaradağ:
700

Toplam: 8.000
Kalimantsi Muharebesi Sırbistan Krallığı ve Bulgaristan Krallığı arasında gerçekleşmiş bir savaştır. Savaş 18 Temmuz'da başlamış ve 19 Temmuz 1913 tarihinde sona ermiştir. Bulgar Ordusu Makedonya'da Yunan orduları yetişemeden Sırp ordusunu durdurdu. Bu savaş Bulgarlar için önemli bir savunma zaferidir.

13 Temmuz 1913 tarihinde, Genel Mihail Savov 4. ve 5. Bulgar ordularının kontrolünü üstlendi. Daha sonra Bulgarlar Makedonya'da kuzeydoğuda Bregalnica yakınlarındaki Kalimanci köyü civarında savunma pozisyonu aldılar.
18 Temmuz'da, Sırp 3. ordusu Bulgar mevzilerine saldırdı. Sırplar 40 metre uzakta bulunan korunaklı Bulgar mevzilerine siperden çıkarmak için girişimde bulundular ve el bombası taarruzu yaptılar.

Bulgarlar 200 metre içinde gerçekleşen bu savaşta Sırpların ilerlemesini durdurmak için süngü savaşı dahil her türlü savunmayı yaptılar. Ayrıca Bulgar topçusu da Sırp saldırılarını kesmekte oldukça başarılı oldu. Bulgarların Sırpları püskürtmesi morallerinin yükselmesini de sağladı.

Sırplar Bulgar savunma hattını geçmiş olsaydı, 2nci Bulgar Ordusu imha edilebilir ve Makedonya'dan bütün Bulgarlar atılabilirdi. Bu savunma zaferiyle beraber 1nci ve 3ncü orduların kuzeydeki diğer başarılarıyla Bulgaristan'ın Sırplar tarafından işgali engellendi ve batı Bulgaristan emniyet altına alındı. Ancak güneyde Yunanlarla yapılan çatışmalarda Bulgarlar pek çok mağlubiyet aldılar.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.