Alinci Muharebesi

Balkan Savaşında Sırplar
Balkan Savaşında Sırplar
Tarih 6 Kasım 1912
Bölge Alinci köyü, Pirlepe yakınları, Manastır Sancağı, Manastır Vilayeti, Osmanlı Devleti (bugün Alinci köyü,Mogila,Makedonya)
Sonuç Sırp Zaferi
Taraflar
Sırbistan Krallığı Sırbistan Krallığı Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar
Sırbistan Krallığı Petar Bojovic Osmanlı İmparatorluğu Zeki Paşa
Osmanlı İmparatorluğu Kara Sait Paşa
Kayıplar
En az 1.378 ölü ve yaralı En az 500 ölü ve yaralı
Alinci Muharebesi, Sırp ve Osmanlı Orduları arasında yapılan 1.Balkan Savaşının parçası olan muharebedir. Bir kısım Makedon milisler ve askerler muharebede Sırp ordusu yanında savaşmıştır.

Kumanova Muharebesi sonrası 31 Ekimde Sırp Yüksek komutanlığının direktifi doğrultusunda harekete geçen, Drina ve Morava Tümeni Pirlepe Muharebesi neticesi Pirlepe şehrini ele geçirip yeni emirleri beklemeye başlamışlardı. Bununla birlikte Pirlepe şehrine 5 kasımı 6 kasıma bağlayan gün Peşterika (Peshterica) yakınlarına konuşlanmış Drina, Morova ve Süvari tümenleri girdi. Ancak kente girmeden önce Pirlepe yakınlarındaki bir kısım yerli halk, sırp süvari tümenini, yakın bölgede Osmanlı birliklerinin muharebenin kazanılmasına karşın konuşlu olduğu konusunda uyarmıştı. Bu duyumlar akabinde, Sırp 1.Ordu komutanlığı 4.süvari alayına Alinci köyü yakınında konuşlu olduğu bildirilen Osmanlı birliklerinin araştırılması için harekete geçmesini bildirdi. .

Bu emir yerine getirilmedi. Bunun üzerine, komutanlık emri yineledi ve Drina Tümenini'ne derhal bir tim kurup Manastır yolunu birleşeceği Süvari tümenine bağlı birliklerle birlikte ortaklaşa güvence altına almasını istedi. Ancak ne Morava ne de Drina piyade kuvvetleri komutanları bu emre uygun hareket etmediler, öncelikle Peşterika'dan Prilep'e birliklerinin başında bulunup ardından şehre girip,törenleri yapıp sonra emirleri yerine getirme yolunu seçtiler. Saat 8.30 civarında törenleri yapan bu birliklere karşın süvari tümeninden bir grup yerel halkın verdiği bu bilgiyi araştırmaya başlamıştı. Saat 10.00 civarında Manastır-Prilep yolunca Alinci köyü yakınında Osmanlı ordusunun 13.Nizami Tümeninin topçu birlikleri ve piyadeler bu süvari kuvvetlerini karşılayıp çatışmaya başladı. Böylece muharebe başlamış oldu.

Çatışmalar üzerine Morava tümeninin birlikleri sol kanattan Konjari köyüne giden yol üzerine; Volkovo ve Lago köylerine giden sağ taraftaki yol boyunca Drina tümeninin kuvvetleri konuşlandı. Bunun ardından bu kuvvetler Ştavitsa nehrinden Alinci'daki mevziilere paralel şekilde ilerlemeye başladılar. Kadino Selo, Galiçani, Berovci, Ruvci köylerini de kapsayan hat boyunca savunma hattı kuran Osmanlı piyadesi ve özellikle iyi mevzilenmiş topçularının ateşi ile bölgedeki sırp birlikleri ağır kayba uğradılar. Ancak sonrasında Sırp birliklerin arkasında yer alan Sırp topçuları da mevziilere ulaşıp ateşe başlayınca sayıca az ve ağır toplardan yoksun Osmanlı topçu ateşi etkisiz hale getirildi.

Sırp topçularının ateşi ile birlikte Sırplar Omet ve Köbeli köyleri yönünden piyade saldırısı başlattılar. Ancak Osmanlı topçusunun ateşi bu bölgede yine de sırp birliklerinin ilerlemesini olumsuz yönde etkiledi. Saat 15.00 sıralarında Makedon askerlerinin de bulunduğu 6.Alay, milislerle birlikte saldırıya geçip Osmanlı pozisyonlarına ulaştılar ve Osmanlı ilk hatlarını yardılar. Bunun üzerine sayıca az duruma düşen ve takviye alamayan Osmanlı birlikleri geri çekilmeye başladılar. Saat 16.30 sıralarında ise Manastır yönüne doğru çekilmelerini tamamladılar böylece muharebe sona erdi.

Bazı kaynaklarda bu muharebe Bakarno Gumno Muharebesi olarak da zikredilmektedir. Alinci muharebesi Sırp zaferi ile sonuçlansa da Sırplar ağır kayıplara uğramışlardır. Öyle ki kayıp sayısı 1.378 kişiden fazladır. Sadece 6.Alay 28 subay ve 1.000 asker kaybetmiştir. Osmanlıların kaybı ise 500 civarındadır. Sırplardaki bu büyük kayıpların nedeni disiplinsizlik, yanlış bilgiler, Pirlepe'deki lüzumsuz geçit töreni, birliklerin emirleri dinlememesi ve Sırp komutanlığının diğer zafiyetleri olarak görülmektedir. Bu da Sırp Ordusunun saldırılarında Pirlepe Muharebesinde de görülen kurnazlık ve taktiklerden yoksunluğunu ortaya koymaktadır. Osmanlılar ise ağır toplarının eksikliği ve sayıca az olma ve ordunun moralinin bozukluğu gibi nedenlerle bu muharebe de Sırplara verdirilen ağır kayıplara karşın başarı kazanamamıştır.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.