Beşpınar Muharebesi

Beşpınar Muharebesi. (Yunan Ulusal Tarih Müzesi)
Beşpınar Muharebesi. (Yunan Ulusal Tarih Müzesi)
Tarih 21–23 Ekim 1912 (Eski Takvim)
3–5 Kasım 1912 (Yeni Takvim)
Bölge Beşpınar, Yanya Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu (bugün, Pente Pigadia, Epir, Yunanistan)
Sonuç Yunan Zaferi
Taraflar
Yunanistan Krallığı Yunanistan Krallığı Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar
Yunanistan Krallığı Korgeneral Konstantinos Sabuncakis Osmanlı İmparatorluğu Tümgeneral Esat Paşa
Güçler
8,000 asker
24 top (Epir Ordusuna bağlı birlikler)
14,000 asker
32 top (Yanya kolordusuna bağlı birlikler)
Kayıplar
26 ölü
222 yaralı
Bilinmiyor
Beşpınar Muharebesi veya Pente Pigadia Muharebesi Birinci Balkan Savaşında Osmanlılar ile Yunanistan Krallığı arasında yapılmış bir muharebedir.

Beşpınar Muharebesi Beşpınar Muharebesi
Epir bölgesi Veliaht 1.Konstantin yönetimindeki Teselya Ordusu ile Makedonya ve Selanik'te operasyonlara önem veren Yunan ordusu için Balkan Savaşı'nda ikincil derecede önemli bir bölgeydi. Bu bölgede Epir Ordusuna bağlı Yunanlıların 8.000 kişilik, Yunan 25.Piyade alayı ve 5 bağımsız tabur, 24 adet topu ile bulunmaktaydı. Bu tabur ve alayın başında ise korgeneral Konstantinos Sapountzakis vardı. Buna karşılık Osmanlı Ordusu komutanı Esat Paşa'nın ise Yanya Kolordusu seferberliği tamamlayamadığından kaledeki garnizon v.s birlikler hariç; o an için gücünün altında 23.düzenli tümene (nizami askerler) ve seferberlik sonucu oluşturulmuş 23. redif tümenine sahipti. Bu 2 tümenin her birinde 7.000'er asker bulunmaktaydı ayrıca kolordunun kalede savunmada kullanılan toplar harici 32 topu vardı. Sayıca Osmanlılar fazla gözükse de kaybedilen Kırkkilise muharebesi ve Yunan deniz üstünlüğüyle Anadolu ile kara ve deniz bağlantısı kesilen, yeterli destek ve cephane alamayan, diğer taraftan ardı ardına Osmanlı yenilgileri sebebiyle Sırp ve Yunan ordularının ilerlemesi neticesi çevredeki Osmanlı birliklerinden de yardım alması iyice zorlaşan Yanya Kolordusu ancak kendi imkanları ile ayakta kalabildiğinden Esat Paşa dikkatli şekilde kaynaklarını kullanmak, ilerisi için savunma ve sınırlı saldırılarla yetinmek zorundaydı.

Beşpınar savaşı sonrası çekilen Türkler Beşpınar savaşı sonrası çekilen Türkler
Bununla birlikte Yunanlılar arazinin dağlık olması ve kuvvetlerinin yeterli olmaması nedeniyle doğrudan Bizani Dağı eteklerine kurulu ve Von Goltz adlı Alman kurmayının katkıları ile güçlendirilen 116 topa ve güçlü tahkimatlara sahip Yanya Kalesinde saldırıdan kaçınıyordu. Bölgedeki Yunan Ordusu için ilk öncelikli hedef Preveze'nin ele geçirilmesiydi.Yunanlılar Nicopolis Muharebesinden hemen sonra kazandığı zafer neticesi 2 Kasım [E.U. 21 Ekim] 1912'de Preveze şehrini ele geçirir.

Preveze'de Yunanlar Preveze'de Yunanlar
Buna karşılık olarak Esat Paşa, Pente Pigadia (Beşpınar)'a karargah kurar ve bunun hemen akabinde 5 Kasım [E.U. 23 Ekim] 1912 'de 5 tabur ile Yunan pozisyonlarına sınırlı bir saldırı başlatır. Ancak bir türlü düzelmeyen kötü hava koşulları ve yağan yüksek miktarda kar, saldırının gücünü düşürür, sınırlandırır. Bunun akabinde saldırıdan bir ilerleme sağlayamayan Osmanlı Ordusu 7 gün sonra geri çekilmek ve kuzeyde bir savunma hattı oluşturmak zorunda kalır. Yunanlılar 26 ölü 222 yaralı vermişken Osmanlıların kaybı bilinmemektedir.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.