Taş ocakları talanı havadan görüntülendiParaşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, Trakya’nın akciğerleri Yıldız Dağları’ndaki ağaçların, taş ocakları açmak için kesilmesini ve terk edilmiş ocakların çevreye verdiği zararları havadan paraşütüyle görüntüledi. Ergene Nehri'nin kirliliğinin belgeselini çekmek için 4 aydır çalışmalarını yürüten Tekirdağ Doğa Sporları Başkan Yardımcısı paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, belgesel çalışmalarının 2. ayağı olan Yıldız Dağları’ndaki çekimlerini sürdürüyor. İlk olarak Yıldız Dağları’nın Tekirdağ bölümünü havadan bir haftalık çalışma sonunda görüntüleyen Algül, şimdi ise Kırklareli bölgesinde Ergene Nehri’ni besleyen 16 derenin üzerinde çekimler yaptı. Algül'e bu çalışmalar kapsamında kulüp üyesi avukat Zeynel Şen, yerden ve havadan destek verdi.

TAŞ OCAĞI İÇİN AĞAÇLAR KESİLMİŞ

Bulgaristan sınırında yer alan Kırklareli merkeze bağlı Dere Köyü’nden havalanan Algül, bu bölgede yer alan yeşil dokuyu havadan görüntüledi. Armağan Köyü Barajı çevresinde uçan Algül, taş ocağı açmak için ağaçların kesildiğini görüntüledi. Görüntülerde Kırklareli Özel İdaresi’nden alınan izinle açılan taş ocağı için ağaçların kesildiği görülüyor. Görüntülerde 100 dönümlük bir alanda ağaçların kesildiği görüntülerde yer alıyor.

TERK EDİLEN TAŞ OCAKLARI GÖLE DÖNMÜŞ

Kapaklı köyü çevresinde rehabilite edilmeden terk edilen irili ufaklı çok sayıda taş ocağının içinin sularla dolduğu da görüntülerde yer alıyor. Ormanlık alanların içinde göle dönmüş halde duran taş ocaklarının su kaynaklarının yönünü değiştirdiği kaydedildi.

SU KAYNAKLARINA ZARAR VERİYOR

Yine bölgede yer alan 20’ye yakın aktif taş ocağı ise Ergene’yi besleyen ve bölgedeki içme suyu kaynaklarının bulunduğu alanlara yakın bir bölümde faaliyetlerini sürdürüyor. Dinamitle patlatılan taş ocaklarının bölgedeki yer altı su kaynaklarının yönünü değiştirdiği belirtildi. Havadan çekilen görüntülerde derinlikleri 100 metreye kadar ulaşan bazı taş ocaklarından suların çıktığı görülüyor.

Trakya’nın akciğerlerine verilen zararı ortaya çıkarmak için yola çıktığını ifade eden Çevreci Arslan Hamza Algül, “Ergene Nehri’nin doğduğu yerden döküldüğü yere kadar olan bölümünü havadan görüntüledim. Yine bu kapsamda Ergene’yi besleyen Kırklareli Yıldız Dağları bölümündeki yaklaşık 16 dereyi ve Yıldız Dağları’nın doğal güzelliklerini havadan görüntüledim. Çektiğim görüntülerde doğal güzelliklerin yanında kesilen ormanların olduğunu gördüm. Bu ormanların taş ocağı açmak için kesildiğini öğrendim. Daha sonra ise Ergene Nehri’ne ve bölgeye içme suyu sağlayan su kaynaklarının hemen yanında taş ocaklarının faaliyet gösterdiğini havadan çektim. Rehabilite edilmeden kaderine terk edilen taş ocaklarının göle dönüştüğü görülüyor. Su kaynaklarının hemen yakınındaki bu göller kötü görüntüler oluşturuyor. Aktif taş ocaklarının çukurlarında da temiz su kaynakları bulunuyor. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, yaptığımız belgesel çalışmalarıyla ilgili bilgi istedi. Bize tam destek sağladığını söyledi. Valimize duyarlılığı için teşekkür ederiz” dedi.

Su kaynaklarının taş ocaklarıyla yok edildiğini ifade eden İl Genel Meclisi Üyesi Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Aydın Karakoç, “Yıldız Dağları karstiktik bir yapıdan oluşuyor. Bu yapı yağmur sularını süzerek Ergene Nehri’ne yeraltından götürüyor. 14 dere bu dağlardan Ergene Nehri’ni besliyor. Bugün Ergene Nehri’ni kurtarma planları yapılıyor. Ancak Ergene’ye su taşıyan 14 tane dere taş ocaklarının tehlikesi altında. Dinamitle patlatılan taş ocakları yüzünden yer altı suları 4-5 kat daha aşağı indi. Bu bölgede 20’ye yakın taş ocağı faaliyet gösteriyor. Böyle giderse Ergene temizlense bile akmayan bir nehrimiz olacak. Yatağı boş bir nehre sahip olacağız” dedi.

Kaynakça: İHA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.