Ergene Nehri de taşkını önceden uyaracakMeriç ve Tunca nehirlerinden sonra Ergene Nehri’ne de ‘Taşkın Erken Uyarı Sistemi’ kurulacak. Meriç ve Tunca nehirlerinden sonra Ergene Nehri’ne de ‘Taşkın Erken Uyarı Sistemi’ kurulacak. Sistem sayesinde Ergene Nehri’nde de taşkına karşı 24 saat önceden tedbir alınabileceği gibi Ergene Nehri ve yan kollarında toplam 27 noktadan ölçüm alınıp modellenebilecek.

Türkiye Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında 2010 yılında yapılan projenin devamı niteliğini taşıyan akım gözlem istasyonlarına yenileri ilave ediliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) 11’inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Meriç ve Tunca nehirlerinden sonra Ergene Nehri’ne de ‘Taşkın Erken Uyarı Sistemi’ istasyonu kurulacağını söyledi.

Meriç ve Tunca nehrine kurulan gözlem istasyonları sayesinde Bulgaristan’daki nehir debilerini 24 saat önceden öğrenebildiklerini ve bu sayede Meriç’ten ne kadar debi geçebileceği tahmininde bulunabildiklerini ifade eden Bölge Müdürü Algın, “Bu da bizim 24 saat önceden hazırlıklı olmamıza yarıyor. Biz de vatandaşlarımızı uyarabiliyoruz” dedi.

Ergene Nehri Eylem Planı kapsamında Ergene Nehri’ne de ‘Taşkın Erken Uyarı Sistemi’ kurma çalışmalarına başladıklarını kaydeden Algın, “2013’te Ergene’de kesit alımları yapacağız. 6 aylık verilerden sonra yılın ikinci yarısında yazılım programını ihale edeceğiz. Büyük ihtimalle 2013 sonu veya 2014 başında erken taşkın uyarsı sistemini kurarak Ergene Nehri’nde de 24 saat önceden hazırlıklı olacağız” diye konuştu.

Algın, proje tamamlandığında Ergene Nehri ve yan kollarından toplam 27 noktadan ölçüm alınabileceğini ve bu alınan ölçümlerin modelleneceğini sözlerine ekledi.

Kaynakça: İHA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.