Fabrikası vardı, şimdi tamirciYaklaşık 10 yıl önce imalathanesini kapatmak zorunda kalan Seracettin Erdem, 8 yıldır minibüsü ile il il, belde belde, köy köy gezip ayakkabı tamir ederek ekmek parası kazanıyor.

Tamircilik yapan Seracettin Erdem'in hikayesi ise biraz ilginç. İstanbul'da 20 kişiye ekmek kapısı olan ayakkabı imalathanesini, 2005 yılında işlerinin kötüye gitmesiyle kapattı. Şimdi ise minibüsüyle köy köy, il il gezerek ayakkabı tamiri yaparak yaşamını devam ettiriyor.

ÇİN ONU MAHVETTİ

40 yıllık yaptığı mesleğini son yıllarda Çin mallarının piyasaya girmesiyle iş yapamaz duruma gelmesinden yakınan Seracettin Erdem, son 10 yıl içerisinde Çin malı ayakkabıların Türkiye piyasasına girmesiyle zor duruma düştüklerini, vatandaşların, pazar yerinde ve seyyar satıcıların tezgahlarında oldukça ucuza piyasaya sunulan Çin malı ayakkabıları tercih ettiğini kaydetti.

ARABADA YAŞIYOR

Piyasada son dönemlerde vatandaş ayakkabı tabiri yaptırmadığını belirten Erdem, "Özellikle son 3 yıldır bölgede gitmediğim köy ve belde kalmadı. Dikme, sökme pençe makinalarımın hepsi var. İslerin düştüğünü görünce bıçak ve kesici aletleri bileme işine de girdim. Arabanın arkasında kendime yaptığım küçük yerde kalıyorum. Jeneratör ile bu makinaların hepsini çalıştırıyorum. Diplomam da var ama iş yapmıyor diploma. Geçen hafta Gökçeada'da idim, oradan buraya geldim. Tezgahım on numara ama iş yok, yeni ayakkabı yapacak sistemim var. İnsanlar ayakkabıda sağlıklı sağlıksıza bakmıyor, 20 liraya alıyor, ayağına giyiyor2 diye dert yandı.

"VATANDAŞ TAMİR YERİNE UCUZ AYAKKABI ALIYOR"

Vatandaşların 25 TL'lik ayakkabıya, 3 TL'lik tamir parası vermediğini ifade eden ayakkabı tamircisi Erdem, "Oysa eskiden eskiyen ayakkabılar için tamircilerin yolu aşındırılırdı. Seyyar olarak köylere gittiğimde ayakkabı tamiri için gelen müşteri sayısı artık parmakla sayılacak derecede azaldı. Şimdi vatandaş ucuz ayakkabı alınca 5 TL verip pençe yaptırmak istemiyor. Ayakkabıya 50-60 TL veren müşteriler gelip pençe çaktırıyor. Öyle müşteriyi de artık mumla arar hale geldik" dedi.

FABRİKASI VARDI

Çırak olarak başladığı ayakkabı imalatına askerlikten sonra İstanbul Gedikpaşa'da ayakkabı fabrikası kuran 55 yaşındaki Seracettin Erdem, ekonomik sebeplerle iflas ederek, 20 kişi kapasiteli fabrikasını kapattı. iflasın ardından ne yapacağına uzun süre karar veremeyen Erdem, İstanbul'dan aldığı minibüsün içerisindeki koltukları söküp seyyar ayakkabı tamirciliği sektörünün içine girdi.

Kaynakça: İHA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.