Dupnisa'ya "mermer ocağı" Bakanlıktan döndüTrakya'nın en önemli mağaraları arasında yer alan Dupnisa Mağarası'nın üzerine mermer ocağı açılması için yapılan iki adet başvuru, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün yazısı ile durduruldu. Mermer ocağı talebi üzerine harekete geçerek Bakanlığa ulaşan Kırklareli İl Genel Meclis üyelerinin başvurusu üzerine "ivedi" koduyla ilgili bakanlıkları ve taşra teşkilatlarını bir yazı göndererek uyaran Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bakanlığın görüşü alınmadan hiçbir mağarada turizm, depolama, yarasa gübresi alımı, arkeolojik kazı gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmemesi, mağaraların kiraya verilmemesi ve kullanım tahsisi yapılmaması, durumun taşra teşkilatları ile bağlı kuruluşlara da iletilerek gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Kırklareli İl Genel Meclisi 2013 yılının ilk birleşimini dün yaptı. İl Genel Meclisi 2013 yılı Ocak Ayı 1. Birleşimi İl Genel Meclis Başkanı Behçet Şen Başkanlığında toplandı.

Toplantı öncesi Meclis üyeleri birbirlerinin yeni yılını kutladı. Birleşim öncesi konuşan Meclis Başkanı Behçet Şen, Enver Tuna'nın kardeşinin vefat ettiğini belirterek başsağlığı diledi. Şen ayrıca Kenan Çiftçi'nin de bypass ameliyatı olduğunu söyleyerek geçmiş olsun dileklerini sundu. Ardından yoklama ve bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin okunması ile başlayan Meclis birleşiminde ilk olarak söz alan Hüseyin Taşkın, 2013 yılının terörsüz, barışın hakim olduğu ve yatırım programına alınan işlerin tümünün yapılması için gerekli olan paranın geldiği bir yıl olmasını diledi. Daha sonra söz alan Metin Güvenç'te 2013 yılının ülkemiz ve dünya için hayırlara vesile olmasını temenni etti. Başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini de sunan Güvenç, bu çalışma yılının Meclis üyelerinin son yılı olacağını da anımsatarak, diğer yıllara göre daha başarılı bir yıl olması temennisinde bulundu.

Dupnisa'ya mermer ocağı!

Taşkın ve Güvenç'in ardından konuşan Meclis Üyesi Aydın Karakoç, Dupnisa Mağarası üzerine iki adet mermer ocağı açılması için müracaat olduğunu belirterek yapılan girişimler üzerine Bakanlığın "ivedi" olarak bir yazı ile mermer ocağı taleplerini durdurduğunu bildirdi.

Karakoç, "Dupnisa Mağarası üzerinde iki mermer ocağı için müracaat yapılmıştı. Buralara mermer ocağı açılmak isteniyordu. Yaptığımız yazışmalar arkadaşlarımızın müracaatları sonucu Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden ivedi olarak bir yazı çıktı" dedi. Bakanlığın yazısının ilgili bakanlıklara gönderildiğini açıklayan Karakoç, gönderilen yazıyı da Meclis üyeleri ile paylaştı. Karakoç, "29/6/2011 tarihinde yayınlanan 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde Mağara Koruma Şubesi Müdürlüğü ihdas edilmiştir. Bu düzenleme kapsamında Hassas Alanlar Dairesi Başkanlığı "mağaraların ekosistem boyutunda korunması ve yönetilmesi maksadıyla etüt ve envanter çalışmalarını yürütmek, ulusal mağara veritabanını oluşturmak, izleme ve kontrol faaliyetlerini gerçekleştirmek, mağaralara yönelik araştırma ve uygulama taleplerine ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek, mağaralarda yönetim planlaması çalışmalarına… - Ki bizim işletmede bunun içerisine giriyor. Özel İdare işletmesi içerisinde idi… "…teknik destek sağlamak ve görüş vermek, mağaralara dair uluslararası süreçleri takip etmek''' konularında yetkili kılınmıştır. 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili uygulama yönetmeliği uyarınca mağaraların korunması, kullanımı ve yönetimi hususlarında yetkili birim Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'dür.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, hassas ekosistem özelliği taşıyan alanlara ilişkin yasal düzenlemenin yapılması gayesiyle mevzuat çalışmaları başlatılmıştır. Türkiye mağaralarının envanterinin oluşturulması çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar sonuçlanmadan mağaralarda jeomorfolojik zenginliğe, ekolojik işleyiş, biyolojik çeşitlilik ve fiziksel bütünlüğe zarar verebilecek faaliyetlere izin verilmemesi gerekmektedir."

-Yani 'kim ne olursa olsun bu çalışmalar bitmeden buralarda hiçbir talebe izin verilmeyecektir' diyor.

"Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden uygun görüş alınmaksızın hiçbir mağarada turizm, depolama, yarasa gübresi alımı, arkeolojik kazı gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmemesi, mağaraların kiraya verilmemesi ve kullanım tahsisi yapılmaması, durumun taşra teşkilatlarınız ile bağlı kuruluşlarınıza da iletilerek gerekli tedbirlerin alınması hususlarında bilgi ve gereğini arz ederim."

Aydın Karakoç'un ardından gündemin 3'üncü maddesinde İl Özel İdaresi'nin bir önceki yılının gelir ve gider işleri ile hesap ve işlemlerinin denetimleri için Denetim Komisyonu seçimi, verilen 5 dakikalık aranın ardından yapılan oylama ile sürdü.

Denetim Komisyonu üyelikleri için Hüseyin Taşkın tarafından Behçet Şen, Nail Özden, Aydın Karakoç önerildi. Metin Güvenç'te İsmail Dağcı'yı önerdi. Gizli oylama usulü ile yapılan seçimde 23 oy kullanılırken 1 oy geçersiz sayıldı. 22 oyla önerilen isimler kabul edildi.

4'ncü gündem maddesinde ise Vize Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine 2013 yılında görev alacak iki hayırsever vatandaşın seçilmesi teklifi ele alındı. Teklifte önerilen İsmet Özhan ve Salih Akgün, Vize Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine oy birliği ile seçildi.

5'inci gündem maddesinde bu kez Merkez İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine 2013 yılında görev alacak iki hayırsever vatandaşın seçimi yapıldı. Burada da önerilen Mustafa Ovarda ve Tahsin Gençay oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin 6'ncı ve dün görüşülen son gündem maddesinde Kofçaz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine üç hayırsever vatandaşın seçimi yapıldı. Burada da önerilen Ahmet Aydın, Erdinç Karaman ve Rasim Atlı oybirliği ile seçildi. Meclis Başkanı Behçet Şen bu maddenin ardından bugün 10.30'da toplanmak üzere birleşimi sonlandırdı.

Kaynakça: Gazete Trakya

Kırklareli

Kırklareli il merkezi Fotoğraf Galerileri

Kırklareli

Lüleburgaz Fotoğraf Galerileri

Kırklareli

Babaeski Fotoğraf Galerileri

Kırklareli

Vize Fotoğraf Galerileri

Kırklareli

Pınarhisar Fotoğraf Galerileri

Kırklareli

Demirköy Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.