Elektrikli Pehlivan'a tasarım ödülüEdirne'de Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan ve elektrikle çalışan 'pehlivan' isimli araç, İzmit körfezindeki 'alternatif elektrikli araçlar' yarışmasında 6'nci olurken, tasarım ödülü kazandı. Öğrencilerin ziyaret ettiği Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, araçla şehir trafiğe çıkıp tur attı.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan 16 kişilik öğrenci grubu tarafından 8 aylık bir çalışma sonucu yapılan elektrikli araç, İzmit de TÜBİTAK'ın düzenlediği 'alternatif enerjili araçlar yarışında yer aldı. Öğrencilerin 'pehlivan elektrak' adını verdiği karbon fiber gövdeye ve lityum İon bazlı bataryalara sahip olan araç, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve İzmit Körfez pistindeki yarışlarda güneş enerjili araçlar kategorisinde tasarım ödülü alırken, centilmen davranışları nedeniyle 'Kurul Özel Ödülü'ne layık görüldü. Yarışlarda ise 35 araçtan 30 turu tamamlayan 9 araç içerisine girerek, 6'ncı oldu.

VALİ TRAFİĞE ÇIKTI

Aracın üreticisi öğrenciler Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ile birlikte Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaret etti. Valilik bahçesindeki ziyarette alınan kupa ve başarıları anlatılırken, Vali Şahin araca binerek gezmek istedi. Önce valilik bahçesinde tur atan Vali Şahin, daha sonra şehir trafiğine çıktı. Arkasından da polis memuru koşarak trafiği düzenledi. Şehir trafiğindeki turunun ardından yeniden bahçeye gelen Vali Şahin, aracın performansın çok beğendiğini ifade ederek, 'Valla beğenmek ne demek, bu ne biçim bir şey. Trafikte gören minibüs sürücüsü de şaşırdı. 'hayalet gibi araba' dedi şaşırdı. Boyası, kaportası güzel' yorumunda bulundu.

TÜRKİYE'YE MODEL OLDU

Türkiye'nin henüz elektrikli araç konusundaki çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Vali Şahin, 'Bende ilk kez elektrikle çalışan bir aracı kullandım. Son derece şaşırdım, gelecek bedava olacak ama o teknolojiye bizim ömrümüz yeter mi bilmiyorum. Allah geçinden versin, herkese böyle bir araç nasip etsin. Burada 100 kilometre hıza çıkan aracı 5 dakika kullandım. Üç saat dayanan bir bataryası varmış. Geçmişi az olan üniversitemizin böyle bir aracı ortaya çıkarması, icadı son derece sevindirici. Edirne sadece tarım, turizmi değil ticaret için böyle bir araçla Türkiye'ye model oldu. Türkiye'de bu aracın yapımı sürerken, bu başarıyı üniversitemiz başardı' şeklinde konuştu.

ARACIN ÖZELLİKLERİ

Elektrikli araçta pil, koltuk ile lastikler haricinde bütün mekanik parçaları ve işletim sistemleri ile bilgisayar sistemleri de üniversite öğrencileri tarafından üretildi. 230 kilo ağırlığında ve 110 kilometre hıza ulaşabilen kapasitede 3 kwh saat batarya ile 100 kilometre gidebilen 'Pehlivan ElekTrak' TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen teknik ve güvenlik kontrollerini başarı ile geçmişti.

Kaynakça: DHA

Edirne

Edirne il merkezi Fotoğraf Galerileri

Edirne

Keşan Fotoğraf Galerileri

Edirne

Uzunköprü Fotoğraf Galerileri

Edirne

İpsala Fotoğraf Galerileri

Edirne

Meriç Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.