Atina’ya cami inşası meclisten geçtiYunanistan’ın başkenti Atina’da, Müslümanlar için yapılması kararlaştırılan ibadet yeri ile ilgili yasa tasarısı mecliste onaylandı.

Yenilenebilir yeni enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtımıyla ilgili torba yasa tasarısı kapsamında parlamentoya getirilen cami inşasıyla ilgili tasarı koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ve bazı muhalefet milletvekillerinin 210 “evet” oyu ile kabul edildi.

300 sandalyeli parlamentoda 230 milletvekilinin katıldığı oylamada cami inşa edilmesine karşı çıkan, hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) ve aşırı sağcı Altın Şafak Partisi milletvekilleri “hayır” oyu kullandı.

Eğitim Bakanı Filis: Avrupa İslamın burada olduğunu kabul etmeli

Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis parlamentoda oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Atina’da cami inşa edilmesinin Yunanistan’dan terörü uzaklaştırdığını ifade ederek, “Fransa ve Belçika’daki sorunların burada olmamasını istiyorsak geçmişteki yanlışları tekrarlamayalım.” dedi.

Atina’da Osmanlı döneminden kalan Cistaraki Camisi müze olarak kullanılıyor.

Atina’da cami inşa edilmesinin demokrasi ve insan hakları ile ilgili bir mesele olduğunu vurgulayan Filis, “Avrupa İslamın burada olduğunu kabul etmeli. Bazıları Müslümanların sayısının çok olduğundan şikayet ediyor ve ülkenin İslamlaştığını iddia ediyor. Ve caminin Müslümanları buraya çekeceğini ileri sürüyor. Bu doğru olsaydı Atina’da kimse kalmaz, herkes Trakya’da olurdu. Hükümetin hedefi ülkemiz ve Müslümanlar için bir ayıp oluşturan gayriresmi camilerin faaliyetlerini durdurmak. Cami inşa edilmesine şüpheyle bakanlar gayriresmi bir cami mi yoksa vergi numarası bulunan resmi bir cami mi daha iyi olacak bir düşünsünler.” ifadelerini kullandı.

POTAMİ Milletvekili İlhan Ahmet: İnsanların kolayca ulaşabilecekleri ibadet yerleri bulunması bir insanlık hakkıdır

Cami inşasıyla ilgili yasa tasarısına evet oyu veren POTAMİ Partisi Rodop Milletvekili İlhan Ahmet de Atina’da cami inşa edilmesinin Yunan siyasi sisteminin zafiyetlerini ortaya koyan, uzun yıllar öncesine dayanan eski bir mesele olduğunu belirterek, hangi bahaneyle olursa olsun, Atina’nın hala camisi bulunmayan tek Avrupa ülkesi başkenti olmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Söz konusu tasarının doğru yönde hazırlanmış bir yasa olduğunu ve bu kez cami inşasının gerçekleşeceğini umut ettiğini belirten Ahmet, “Yunanistan’da bulunan binlerce mülteci ve Yunan vatandaşı olan Müslümanların dini vecibelerini yerine getirmek için kolayca ulaşabilecekleri ibadet yerleri bulunması bir insanlık hakkıdır. Avrupa’da İslamofobinin yükseldiği bir dönemde Atina’da cami inşa edilmesi korku terörüne karşı bir direnme ve Avrupa müktesebatının oluşturan temel insan haklarından biri olan din özgürülüğüne saygı mesajı olacak.” ifadelerini kullandı.

Milletvekilimiz Hüseyin Zeybek’e ağır suçlamalar

Altın Şafak Partisi milletvekilleri Atina’ya yapılacak camiyle ilgili konunun da ele alındığı yasa tasarısı görüşmelerinde İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’e yönelik ağır suçlamalarda bulundu.

Irkçı Altın Şafak Partisi milletvekilleri Hüseyin Zeybek’in Gökçepınar köyündeki asker Ahmet Katunlu’nun cenaze töreninde Yunan bayrağını yaktığını iddia etti. Atina’ya yapılacak caminin de ele alındığı yasa tasarısıyla ilgili olarak 4 Ağustos Perşembe günü yapılan oturumda söz alan Altın Şafak Partisi milletvekili İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek’in geçtiğimiz günlerde Yunan bayrağını yaktığını iddia etti. iddiayı şiddetle reddeden Hüseyin Zeybek, “Benim atalarım Arnavutluk’ta faşizme karşı savaştı. Sizin atalarınız neredeydi?” diye konuştu.

Bu sırada Altın Şafak milletvekilleri Hüseyin Zeybek’e yönelik olarak “Sus lan” ve “Türk” diye bağırdı. Daha sonra söz alan Altın Şafak milletvekili Yannis Lagos, İskeçe SİRİZA milletvekili Hüseyin Zeybek’i ilk okarak “Türk dostu” olarak tanımladı. Lagos daha sonra ise Zeybek’e “Türk casusu” diye hitap etti. Lagos, “Şimdi Trakya’da Türk azınlık olmadığını söyle, aksi takdirde Türksün” diye konuştu.

Oturumu yöneten meclis başkan yardımcısı Nikitas Kaklamanis olaya müdahale ederek, Altın Şafak milletvekillerinin yerlerine oturmalarını ve salondan çıkmalarını istedi.

Konuyla ilgili olarak basına konuşan İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Altın Şafak Partisi milletvekillerinin camiyle ilgili konunun da görüşüldüğü oturumu saptırdıklarını ve şahsına yönelik yalan yanlış suçlamalarda bulunduklarını belirterek, “Gökçepınar’daki acı olayı bir kez daha kullandılar. Suistimal ettiler. Cenazede benim Yunan bayrağını yaktığımı iddia edecek kadar saçma bir suçlamayı ortaya atıyorlar. Böyle bir fotoğraf ortaya koysunlar ben istifaya hazırım. Meclis içindeki diğer demokratik partiler tabii ki beni destekledi. Benden sonra konuşan PASOK partisi sözcüsü Maniatis yapılan bu saldırıyı kınadı ve bana destek verdi. Amaç azınlığı çok farklı göstermek. Hiç olmadığı gibi göstermek. Biz azınlık olarak aşırı uçlarda yer alan insanlar değiliz. Altın Şafak olayları çok farklı yerlere çekmek istiyor. Azınlık son zamanlarda demokratik bir yürüyüş yaptı. Bu saygıyla karşılanmalı. Bu ülkede herkes, hergün yürüyüşler yapıyor. Azınlık yürüyüş yapınca neden problem olsun. Ben şunu da belirttim. Bizim atalarımız bu ülke için savaşmış ve şehit olmuş. Benim iki amcamın savaş madalyaları var. Peki onlar kimlerin yanında yer aldı?

350 kişilik ibadet yeri yapılması planlanıyor

Yunan hükümeti, Eğitim Bakanlığının denetiminde Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde yer alan 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık 2 yıl önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığınca onaylanan inşaat için AB destekli ESPA fonundan yaklaşık 1 milyon avroluk bütçe tahsis edildiği açıklanmıştı.

Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti Atina’da, Müslümanlar namazlarını garajlarda ve bodrum katlarında kılıyor.

Atina’ya cami Yunan hükümetini böldü

Yunan hükümet ortakları SYRIZA ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) Partisi, başkent Atina’da inşa edilmesi planlanan cami hakkında fikir ayrılığına düştü.

Atina-Makedonya Haber Ajansının haberine göre, Yunan meclisinde komisyonda görüşülen ve cami için 1 milyon avro ayrılmasını öngören yasa tasarısı için ANEL milletvekili Yorgos Lazaridis red oyu kullanacaklarını açıkladı. Atina Avrupa’da camisi olmayan tek başkent SYRIZA milletvekili ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis ise oylamada evet oyu kullanma çağrısında bulundu. Atina’nın Avrupa’da camisi olmayan tek başkent olduğunu anımsatan Amanatidis, birçok ülkenin bu durumdan şikayet ettiğini ve ülke için dini özgürlükler anlamında olumsuz uluslararası raporların bulunduğunu belirtti.

ANEL’in yanı sıra aşırı sağ Altın Şafak Partisi de önergeyi reddederken, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi, PASOK, Nehir ve Yunanistan Komünist Partisi kabul yönünde oy kullandı.

Atina’da 10 yıl önce geçen yasayla devlet tarafından gerçekleştirilecek olan cami inşasına, aradan geçen süreye rağmen açılan davalar ve bürokratik engeller ileri sürülerek henüz başlanamadı.

Atina’da cami inşaatına itiraza red

Yunanistan’da Danıştay, Atina’nın Votanikos bölgesinde inşa edilmesi kararlaştırılan camiye yapılan itirazı reddetti.

Yunan Haber Ajansı ANA-MPA’nın haberine göre, Danıştayın 4. Bölümü, kendilerini “Ortodoks Hıristiyan Yunan Vatandaşları” olarak tanımlayan 111 kişinin, “çevreye olumsuz etkileri olacağı” iddiasıyla yaptıkları itirazı değerlendirdi.

Danıştayın kararında ibadet yerlerinin inşasında çevreye olası etkilerin hesap edilmesi gerekmediği, inşaatın yasal koşullara uyup uymadığının ise yapının tamamlanmasından sonra kontrol edilebileceği belirtildi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 2006’da çıkarılan bir kanunla Atina’daki Votanikos semtinde yapılması kararlaştırılan ancak itirazlar nedeniyle inşaatına başlanamayan cami projesi, en son inşaat alanının dere yatağında bulunması nedeniyle durdurulmuştu.

Ülkedeki fanatik çevrelerin tepkisini çeken proje, daha önce de bir grup vatandaşın itirazları nedeniyle askıya alınmıştı. Aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduğu 9 kişinin cami inşaatına yönelik Danıştaya yaptığı itiraz başvurusu ise oy çokluğuyla reddedilmişti.

Yunan hükümeti, Eğitim Bakanlığının denetiminde Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde yer alan 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık 2 yıl önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığınca onaylanan inşaat için AB destekli ESPA fonundan yaklaşık 1 milyon avroluk bütçe tahsis edildiği açıklanmıştı.

Camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti Atina’da, Müslümanlar namazlarını garajlarda ve bodrum katlarında kılıyor.

Atina’nın ibadete kapalı camileri

Asırlarca Osmanlı hakimiyetinde kalan Atina, Avrupa’da camisi olmayan tek başkent. Bugüne ulaşmayı başaran camiler farklı şekillerde kullanılıyor.

Dört asrı aşkın bir süre Osmanlı hakimiyetinde kalan Atina, Osmanlı eserleri bakımından zengin bir mirasa sahip. Bugün hala ayakta olan bu eserler, paylaşılan ortak geçmişe işaret ediyor.

Atina’daki en iyi korunmuş Osmanlı eserlerden biri Cizdaraki Camii. Atina voyvodası Cizdaraki Ağa tarafından 18’inci yüzyıl sonunda inşa ettirilen cami, Atina’nın Osmanlı’dan kopmasından sonra depo, hapishane ve ordu bandosunun kışlası olarak kullanıldı. Mabed şimdi halk sanatları müzesi olarak kullanılıyor.

Cizdaraki Camii’nin hemen yanı başında bulunan Fethiye Camii’nin restorasyonu ise devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet’in Atina’yı ziyaretinden sonra inşa edilen cami, Atina’daki en eski Osmanlı eseri olarak biliniyor. Bir süre tarihi eser deposu olarak kullanılan caminin, restorasyon çalışmaları bittikten sonra ziyaretçilere açılması bekleniyor.

Milattan önce 1’inci yüzyılda astronom Andronikos Kirestes tarafından yapılan rüzgar kulesi de Osmanlı izleri taşıyan eserler arasında. Kulenin, Osmanlı döneminde tekkeye dönüştürüldüğü, Cuma günleri dini toplantılara ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Rüzgar kulesinin karşısındaki medrese yüzyıllar önce bir eğitim merkeziyken, bugün o koca yapıdan geriye kalan sadece bir giriş kapısı. 1721 yılında Mehmet Fahri tarafından yaptırılan medrese, Yunanistan bağımsızlığını kazandıktan sonra 1836’da ceza evine dönüştürülmüştü. Bugün ise kapısının üzerindeki bu kitabe ile Osmanlı’nın miraslarından biri olarak başkentte var olmaya devam ediyor.

Yine Atina’nın merkezindeki önemli Osmanlı eserlerinden biri de Abid Efendi Hamamı. Atina’yı 1677 yılında ziyaret eden Evliya Çelebi’ye göre, Atina’da görülmeye değer üç hamam vardı. Bunlardan biri de Abid Efendi Hamamıydı. 17’nci yüzyılda inşa edilen yapı 1965 yılına kadar hamam olarak hizmet verdi, şimdi ise çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.

Kaynakça: Batı Trakya Haber Ajansı

Yunanistan

İskeçe Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Rodop Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Evros Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.