Yunanistan'ın kumar tekelini satmasına analistlerden destekAnalistler, Yunanistan'ın kumar tekeli OPAP'ı satmasının özelleştirme yolunda bir başlangıç olduğu görüşünde. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, kumar tekeli OPAP'ın satılmasının, Yunanistan'ın, kurtarma yardımının şartı olarak reform yapmada ciddi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çek-Yunan konsorsiyumu Emma Delta'ya kumar tekelinde yüzde 33'lük bir pay verecek olan anlaşma, ülkeye 712 milyon avro getirecek.

Merkezi Atina'da bulunan Ekonomi ve Sanayi Araştırma Vakfı Araştırma Müdürü Aggelos Tsakanikas yaptığı açıklamada, "Bu, uluslararası toplum ve pazarlara, özelleştirme programının ilerlediğine dair gönderilmiş önemli bir sinyal." dedi.

Ancak Tsakanikas, "Bu aynı zamanda, piyango ve bahis sektörünü kapsadığı için siyasi bedeli olmayan bir özelleştirme ... bu alanda büyük bir dış çıkar yoktu." diye ekledi.

Emma Delta'nın teklifi, hükümetin ilk büyük özelleştirme anlaşmasından elde etmeyi umduğundan yaklaşık 18 milyar avro düşük geldi. Emma Delta'nın 622 milyon avroluk ilk teklifi reddedildi ve artış konusunda görüşmek üzere şirkete geri gönderildi.

Grupla yapılan anlaşmayı Yunan Cumhuriyeti Varlık Geliştirme Fonu duyurdu ve ülke için yararlı olacağını ileri sürdü.

Ülkedeki özelleştirmelerden sorunlu olan fon, "OPAP özelleştirilmeseydi, devlet 2013 yılı için sadece 13 milyon avroluk bir kâr payı toplayacak ve önümüzdeki on yıl içinde en az 360 milyon avro gelir edecekti, ki bu da özelleştirme yoluyla elde edilen gelirin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturuyor." şeklinde bir açıklama yaptı.

Anlaşma imzalandığında toplam 622 milyon avroluk bir toplu ödeme yapılırken, 60 milyon avro da devletin 2012 yılı kâr payını temsil ediyor. Bu para, yeni mal sahibi tarafından Yunan Cumhuriyeti Varlık Geliştirme Fonu'na verilecek; geri kalan 30 milyon avro ise önümüzdeki on yıl içinde ödenecek.

Maliye Bakanı Yannis Stournaras, çizginin altında kalmış olsa da anlaşmaya övgüde bulundu.

Stournaras, "Yatırım fonlarının Yunan ekonomisine duyduğu güven kanıtlanıyor." dedi.

İtalyan kumar şirketi Lottomatica, Emma Delta'yı oluşturan fonlardan birinde bir azınlık hissesi satın aldığını açıkladı. AB-IMF-AMB Troykası üç yıldır hükümete özelleştirmeyi hızlandırması için baskı yapıyor.

Yunanistan'ın 330 milyar avroluk borcunu hafifletme açısından önemli bir başarı olmamasına karşın, bu hamle özelleştirmeye karşı direnişe son verme açısından psikolojik bir atılım olarak görülüyor.

Atina'daki Konstandinos Karamanlis Demokrasi Enstitüsü Araştırma Bölüm Başkanı Antonis Klapsis, kumar işletmelerinin satışının yatırımcılara güven enjekte edeceğini söyledi.

Klapsis, "OPAP'ın özelleştirilmesi, sadece bundan sonra geleceklere kapı açacak bir ilk adımdır." dedi.

Klapsis, "Hükümetin, Yunan ekonomisini hızlandırmak için gerekli bütün reformları, muhalefetin tepkilerine rağmen uygulamaya sağlam şekilde kararlı olduğuna dair net bir işaret veriyor. Yunanistan'daki ortam değişiyor ve dış yatırımcıların bunu takdir edip Yunanistan'ı iş yapma yeri olarak seçmesini umuyoruz." dedi.

Avrupa'nın en büyük kumar operasyonu olan OPAP, 35 bin adet videolu kumar terminali için işletme ruhsatının yanı sıra 2030 yılına kadar 13 adet şans oyununun inhisari işletme haklarını da elinde bulunduruyor.

İoannina Ünversitesi Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyesi olan Dimitris Hatzinikolaou, Yunanistan'ın kısa süreli bir doyum için kendisini ucuza sattığını ileri sürdü.

Hatzinikolaou, "OPAP'ı bir yıllık kâr fiyatına sattılar." dedi.

"Bir şirketin fiyatı, gelecekte beklenen kârlarının tümüne ilaveten varlıklarının mevcut değerine eşittir." diyen Hatzinikolaou şöyle devam etti: "Bu aslında bir satış değil, hediyeydi."

Kaynakça: Southeast European Times için Atina'dan Andy Dabilis'in haberi

Yunanistan

İskeçe Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Rodop Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Evros Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.