Yeni medya yasası, Makedon izleyicisini Türk programlarından mahrum bırakabilirYeni medya yasası gereğince, Makedonya’da yayınlanan yabancı televizyon programlarının sayısı azaltılabilir 35 yaşındaki Ohrili Ayfer Mehmed, televizyonda verilen hiçbir Türk dizisini kaçırmıyor. 

Mehmed, ülkedeki durumu şöyle özetledi: “Herkes dizilerin başlamasını bekliyor. İş yerinde bile en çok konuşulan şey, Türk dizileri ve son bölümde neler olduğu. Makedon kanallarında ilginç bir şey olmadığı için herkes bu dizileri izliyor.”

Makedon televizyonunda Türk programlarının günlük yayın süresi 560-610 dakika aralığında.

Ancak bu uygulama, yerli televizyon yapımlarına öncelik verilmesini öngören yeni medya yasası taslağı çerçevesinde son bulabilir.

Geçtiğimiz ay Bilgi Toplumu Bakanı İvo İvanovski tarafından kamuoyuna duyurulan yeni yasaya göre, ülkede yayınlanan televizyon programlarının yüzde 50’sinin yerli yapım olması şart koşuluyor.

Yasanın taslak çalışmalarının sürdüğünü belirten bakanlık yetkilileri, hazırlanan taslağın kamuoyunun görüşüne sunulacağını söyledi.

Hükümet ise, yasanın Makedonya-Türkiye ilişkileri ile hiçbir ilgisi olmadığını ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Aleksandar Gjorgjievski, verdiği demeçte, “Türkiyeli dostlarımız ile birlikte ortak değer ve menfaatlere dayalı pek çok proje yürütüyoruz ve bu gelecekte de aynı şekilde devam edecektir, “ dedi.

Bununla birlikte, Türkiye’nin Makedonya Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Türk programlarının yasaklanması yönünde alınmış herhangi bir karar olmadığını dile getirdi. 

Sökmensüer, “Bu dizilerin yayınlandıkları ülkelerdeki izleyiciler tarafından beğeniyle karşılandığını” söyledi. 

Değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim olan Radyo Konseyi eski başkanı Mirce Adamcevski ise, Türk programlarını yayınlamakta bir sakınca olmadığını; zira bu programların halkın isteklerini yansıttığını kaydetti.

Adamcevski, “Araştırmaların çoğu, vatandaşların Türk dizilerini izlemek istediğini ortaya koyuyor. Demek ki bu programlar izleyicilerin ihtiyaçlarına uyuyor. İnsanların talepleri değişinceye kadar da böyle devam edecektir,” yorumunda bulundu.

Türk programlarının Makedonya’daki dağıtımını yapan Tramiso Macedonia adlı şirketin yetkilisi Suncica Miljkoviç, “Türk dizilerinin Makedonya’da trend haline geldiğini, ancak talep edilen fiyatların astronomik olduğunu ve üstelik daha da artabileceğini” ifade etti. 

Miljkoviç, “Makedon kanalları Türk dizilerini kapmak için rekabet halinde. Kim daha fazla ödeyecek, kaç tane dizinin yayın haklarını alabilecek, bunun yarışı yapılıyor. Piyasa bunu nasıl kaldıracak, merak ediyoruz,” dedi.

Üsküp Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Fakültesi’nden Zaneta Trajkovska ise, Makedon kanallarının daha fazla yerli yapıma imza atması gerektiği, ancak bunun mali açıdan zor olabileceği kanaatinde.

Trajkovska, “İyi bir ürün ortaya çıkarabileceklerini göstermek, medya ve Makedon yapımcılar açısından önemli bir sıkıntı,” dedi.

Kaynakça: Southeast European Times için Üsküp’ten Miki Trajkovski’nin haberi

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.